28 Јануари, 2020
0.0159

ИЗВОЗОТ РАСТЕ: Тргуваме со три соседи, но која земја е број еден?

Објавено во: Економија 05 Декември, 2019

Oд јануари до октомври годинава, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, земјава најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Бугарија.

Како што објави Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки изнесува 329 424 006 илјади денари и има пораст од 10.8 отсто во однос на истиот период лани. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари – октомври 2019 година, чини 425 554 435 илјади денари, што е за 9.8 отсто повеќе во споредба со истиот период од претходната година.

Трговскиот дефицит, во периодот јануари – октомври 2019 година, изнесува 96 130 429 илјади денари.

Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари – октомври 2019 година, изнесува 77.4  осто. 

Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, деловите на седишта од подгрупата 821.1 и фероникелот. 

Увезуваме платина и легури на платина, необработени или во прав, други метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови) и керамичките производи за лабораториска, хемиска и индустриска употреба.

Претходниот квартал во топ пет трговски партнери ја немаше Бугарија, а ја имаше Италија. 

Можеби ќе ве интересира

ЌЕ ОДАТ ВО ИСТОРИЈАТА: ЕК планира да се „спаси“ од монетите од еден и два евро-цента

ЌЕ ОДАТ ВО ИСТОРИЈАТА: ЕК планира да се „спаси“ од монетите од еден и два евро-цента

УТРИНСКИ ФОКУС: Колку се заработува од бизнисот со технички преглед на возилата

УТРИНСКИ ФОКУС: Колку се заработува од бизнисот со технички преглед на возилата

Бранко Азески: Костал е надеж за охриѓани

Бранко Азески: Костал е надеж за охриѓани

Од Стефанова „и се крена“ косата, како ќе помине Катица по сведочењето на Рустеми

Од Стефанова „и се крена“ косата, како ќе помине Катица по сведочењето на Рустеми

Која компанија прави најмногу пари од бизнисот со технички преглед

Која компанија прави најмногу пари од бизнисот со технички преглед

ЦЕНИТЕ ПАДНАА: Еве колку ќе плаќате за бензини и дизел неделава

ЦЕНИТЕ ПАДНАА: Еве колку ќе плаќате за бензини и дизел неделава

Капиталните проекти останаа жртви на политика и желби

Капиталните проекти останаа жртви на политика и желби

Има пари во бизнисот со технички преглед на возила, кој колку заработува?

Има пари во бизнисот со технички преглед на возила, кој колку заработува?

За К-15 пристигаат пријави, за новата минимална плата ниту еден работник не се пожалил од газдата

За К-15 пристигаат пријави, за новата минимална плата ниту еден работник не се пожалил од газдата