21 Јануари, 2020
0.0164

Измени во Законот за ДДВ

Објавено во: Економија 04 Октомври, 2012

Трајна примена на повластената стапка од 5 %  данок на додадена вредност за увоз на компјутери, софтвер и сончеви колектори се измените на Законот за данок за додадена вредност кои по предлог на Министерството за финансии се усвоени од Владата на Република Македонија. Со измените е предвидено и ослободување од ДДВ при увоз на мали пратки од странство со вредност до 22 евра. Со предложените измени на законот, како што соопшти Минитерството за финансии, ќе се пропише трајна примена на повластената стапка од 5 % за промет и увоз на компјутери, термални сончеви системи и компјутерски софтвер.  Целта на примената на трајната повластена стапка е зголемување на квалитетот на информатичката технологија и образование, но и овозможување на поголемо користење на сончевата енергија како алтернативен извор со што ќе се влијае на намалување на потрошувачката на електрична енергија и други извори за енергија, како и за заштита на животната средина. Рокот за повластената стапка за овие добра и услуги истекуваше на 31 декември 2012 година. Со ослободувањето од ДДВ кај малите пратки ќе се овозможи олеснување на постапката при увоз, а ќе се влијание на унапредување на електронската трговија во земјата. Ова ослободување не важи за тутун, алкохол и за парфеми.

Можеби ќе ве интересира

Заев до ССК: Бевме кабаетлии за прогресивниот данок, тоа и го признавме

Заев до ССК: Бевме кабаетлии за прогресивниот данок, тоа и го признавме

Ексклузивно за Фактор од Давос: Форумот „окупиран“ од Американци

Ексклузивно за Фактор од Давос: Форумот „окупиран“ од Американци

Нова платформа за промоција и поддршка на извозот

Нова платформа за промоција и поддршка на извозот

ММФ во двонеделна мисија во Македонија

ММФ во двонеделна мисија во Македонија

Борисов од Давос со пораки за Димитров

Борисов од Давос со пораки за Димитров

ДАВОС: Трамп не штеди на пари, Грета на зборови

ДАВОС: Трамп не штеди на пари, Грета на зборови

Извиси ли ГА-МА?

Извиси ли ГА-МА?

ГО СЛЕДИМЕ ТРЕНДОТ: Македонци отворале по 14 нови е-продавници месечно во 2019

ГО СЛЕДИМЕ ТРЕНДОТ: Македонци отворале по 14 нови е-продавници месечно во 2019

Возачи од денес полните дизел по нови цени

Возачи од денес полните дизел по нови цени