11 Мај, 2021
0.0295

Видете ги блиндираните автомобили на ТИТО

Објавено во: Стил 29 Јуни, 2020

Oд импозантните автомобили со кои се возеше Јосип Броз- Тито, најмногу значење им се придава на оние кои беа произведени од Мерцедес. Тоа не се обични автомобили, туку возила кои импонираат со сето она што го содржат.

Имаше 5„ Mercedes pulman 600 “, купени од 1964 до 1978 година. Првиот „Мерцедес 600“ пристигна во Југославија на 8. технички саем во Белград, по саемот во Франкфурт. Воодушевен од квалитетот на изработката, софистицираните технички решенија и карактеристики како што се 6.332 кубици, 250 коњски сили, Тито го нарача тогашниот прв Мерцедес 600, кој ќе ги замени американските автомобили, кои дотогаш беа главните за официјални настапи.

Mercedes опремен дури и со комплет за бричење

"Мерцедесот 600 од 1978 година е единствениот блиндиран мерцедес со шест врати од тоа време, фабрички блиндиран. Исто така, од фабриката" Мерцедес "велат дека само за потребите на тогашниот претседател на СФР Југославија Јосип Броз Тито тие го испорачале единствениот на светот со толку долго меѓуосовинско растојание.

Сите детали и фотографии овде на Машки магазин


Можеби ќе ве интересира

НА ДЕНЕШЕН ДЕН ПОЧИНА ТИТО: По што го паметиме доживотниот претседател на СФРЈ

НА ДЕНЕШЕН ДЕН ПОЧИНА ТИТО: По што го паметиме доживотниот претседател на СФРЈ