03 Август, 2021
0.0212

Инфраструктурни проекти ќе се реализираат во 23 општини

Објавено во: Македонија 15 Јуни, 2021

Одобрени се договорите за 23 општини за реализација на инфраструктурни проекти вредни 9,9 милиони евра. 

Тоа ќе биде во првата фаза од вкупно предвидените 99 вредни 35 милиони евра.  Ова е одлука од денешната 78-ма тематска седница на Владата. 

Дваесет и трите проекти за кои беа утврдени договорите на денешната седница се следните:

 • Во Општина Бутел предвидена е доизградба на детската градинка „Св.Климент Охридски“;
 • Во Општина Прилеп ќе се врши реконструкција на главниот довод на Пашовски ливади;
 • Во Општина Ново Село со предвидените средства ќе се гради канализационен систем во с.Сушица;
 • Во Општина Шуто Оризари, средствата се предвидени за изградба на атмосферска канализација;
 • Во Општина Крива Паланка, ќе се реконструира улицата Вршачка;
 • Во Општина Валандово поточно за с.Раброво предвидена е изградба на канализација и колекторски систем;
 • За Општина Струмица - Проект на регулација на Порој - Св. Илија;
 • Во Делчево - Предвидена е реконструкција на училишна фасада на ООУ „Ванчо Прке“,
 • Во Општина Ресен – Во населено место Сливница следи изградба на канализација;
 • Во Пробиштип – реконструкција на улица Даме Груев;
 • Во Карбинци - Регионален водоводен систем Голема Плачковица;
 • Во Липково – Водовод за селото Лојане;
 • За Тетово – изградба на патот Благоја Тоска;
 • Во Чаир се предвидува реконструкција на постоечка водоводна мрежа и реконструкција на постоечка канализација и фекални води;
 • За Сарај, реконструкција на патот Буковиќ – Раовиќ;
 • Во Општина Росоман, рехабилитација и санација на главен цевковод за водоснабдување на с. Крушевица;
 • Во Босилово, изградба на водоводна мрежа во населено место Гечерлија;
 • Во Карпош, партерно уредување-реконструкција на пешачка зона-платформа на станбено-деловен комплекс - Порта Влае;
 • Во Старо Нагоричане, изградба на патен правец до с. Драгоманце;
 • Во Неготино, изградба на улици во село Тимјаник; и
 • За општините Зелениково, Теарце и Боговиње предвидени се средства за изградба на комунална инфраструктура.

„Поточно, средствата се наменети за изградба на водоводни мрежи, фекална и атмосферска канализација, реконструкција на локални патишта, доизградба на детски градинки, реконструкција на основни и средни училишта, резервоари за вода, системи за водоснабдување и останати проекти“, информираат од Владата. 

Ова се само дел од средствата и проектите обезбедени со одлука на Влада за прераспределба на парите од концесионерот ТАВ, кои беа наменети за изградба на карго аеродром во Штип, а сега со нив ќе се финансираат проекти низ општините во целата држава и ќе се прошират капацитетите на аеродромските згради во Скопје и Охрид.

Предвидено е севкупно, 75 општини да реализираат 99 инфраструктурни проекти, за што се издвоени 35 милиони евра. Тоа се инфраструктурни проекти кои ќе го подобрат квалитетот на живеење за граѓаните. 

Можеби ќе ве интересира

ПРАТЕНИЦИТЕ ПОСТИГНАА КОНСЕНЗУС ЗА ПОГОЛЕМА ТРАНСПАРЕНТНОСТ И ОТЧЕТНОСТ НА СОБРАНИЕТО

ПРАТЕНИЦИТЕ ПОСТИГНАА КОНСЕНЗУС ЗА ПОГОЛЕМА ТРАНСПАРЕНТНОСТ И ОТЧЕТНОСТ НА СОБРАНИЕТО

Ќе се одржи „Отворен ден на УКИМ“

Ќе се одржи „Отворен ден на УКИМ“

КОВИД СТАТИСТИКА: 23 Оздравени пациенти, нема починати, новозаразени 37

КОВИД СТАТИСТИКА: 23 Оздравени пациенти, нема починати, новозаразени 37

МИЦКОЦКИ СЕ СРЕТНА СО ВУЧИЌ - мини Шенген не е алтернатива на ЕУ, туку начин на премостување на бариерите

МИЦКОЦКИ СЕ СРЕТНА СО ВУЧИЌ - мини Шенген не е алтернатива на ЕУ, туку начин на премостување на бариерите

(ФОТОГАЛЕРИЈА) МЕЃУ ДЕЛЧЕВО И ПЕХЧЕВО УШТЕ ГОРИ: Зафатена е цела Средна Планина во радиус од 5 километри, армијата и денеска е во месноста Пасјак

(ФОТОГАЛЕРИЈА) МЕЃУ ДЕЛЧЕВО И ПЕХЧЕВО УШТЕ ГОРИ: Зафатена е цела Средна Планина во радиус од 5 километри, армијата и денеска е во месноста Пасјак

ПРЕД ВЛЕГУВАЊЕ ВО ВОЗИЛО, ПРВО ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДА ГО ПРОВЕТРИТЕ - утре и задутре портокалова фаза, МЗ со препораки

ПРЕД ВЛЕГУВАЊЕ ВО ВОЗИЛО, ПРВО ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДА ГО ПРОВЕТРИТЕ - утре и задутре портокалова фаза, МЗ со препораки

Стојанче Ангелов: Нема прогласување на вонредна состојба, хеликоптерот можеше да се сруши

Стојанче Ангелов: Нема прогласување на вонредна состојба, хеликоптерот можеше да се сруши

Скопјанецот кој усмрти пешак го менувал ветробранското стакло и го измил возилото откако побегнал

Скопјанецот кој усмрти пешак го менувал ветробранското стакло и го измил возилото откако побегнал

КОМАНДИРОТ НА ТППЕ КОЧАНИ ЗА ФАКТОР: Поради високите температури пожарот беше како темпирана бомба

КОМАНДИРОТ НА ТППЕ КОЧАНИ ЗА ФАКТОР: Поради високите температури пожарот беше како темпирана бомба