07 Јуни, 2020
0.0201

Има ли владин функционер што ургирал осомничена фирма да добие државна помош, прашува Топлификација

Објавено во: Економија 08 Ноември, 2019

Во врска со доделената државна помош на осомничената фирма од Управата за финансиска полиција ТЕ-ТО, акционерите на Топлификација решија јавно да постават неколку прашања до Владата.

„Дали Владата знае дека друштвото ТЕ-ТО, во периодот кога се реализирала инвестицијата, морало да плаќа даночни долгови за ДДВ на граница при увозот на опремата. При увозот на главната опрема за ТЕ-ТО, гасната и парната турбина кои се транспортираа од солунското пристаниште до Скопје со специјален транспорт, мораше да се плати даночен долг од околу 12 милиони евра. Тогаш инвеститорите на ТЕ-ТО, Топлификација и рускиот партнер ги платија сите законски даночни обврски веднаш, со земање на кредити од банки или од сопствени средства. За таа цел Топлификација се задолжи во домашна банка пет милиони евра. Вкупниот даночен долг од 12 милиони беше повратен од државата за една и половина година. Значи, во тој период ТЕ-ТО бил кредитор на државниот буџет“, прашуваат од Топлификација.

Второто прашање е дали Владата го прашала ТЕ-ТО зошто не зема кредит од комерцијални банки да си го плати даночниот долг, кога веќе оствариле добивка од 120 милиони евра и направиле даночен долг кон државата од 12 милиони евра и со тоа што не ги плаќале аконтациите на даноци во 2019 година, го зголемиле даночниот долг на 20 милиони евра без никакви последици по осомничената фирма. 

Дали Владата бсе обратила до ОЈО Скопје и до ОЈО за гонење на организиран криминал и корупција, за да праша во која фаза е истрагата за лажниот стечај на ТЕ-ТО.

Дали Владата, давајќи државна помош на осомничена фирма станала банка кредитор на осомничени фирми.

Дали има функционер во Владата кој посебно ургирал за ова кредитирање на осомничена фирма. 

Од Владата за Фактор велат дека формата на државна помош која и е доделена на ТЕ-ТО, а за која веќе пишувавме е одложување на даночниот долг на фирмата кој УЈП. Во моментов и Обвинителството за организиран криминал и корупција води истрага за предметот и е пред носење обвинителска одлука.

„Согласно Законот за државна помош Владата донесе одлука за одложување на плаќањето на даночниот долг. Станува збор за единствен објект кој произведува електрична енергија од природен гас, не влијае на загадувањето, допринесува за поголем БДП на државата како и за подобрување на енергетската сигурност. Во интерес на државата е објектот да работи без запирање, велат од Владата за Фактор.


Можеби ќе ве интересира

НЕВРАБОТЕНОСТА ВО ПРВИТЕ ТРИ МЕСЕЦИ ПАДНАЛА НА НАЈНИСКО НИВО - коронакризата ќе го прекине трендот

НЕВРАБОТЕНОСТА ВО ПРВИТЕ ТРИ МЕСЕЦИ ПАДНАЛА НА НАЈНИСКО НИВО - коронакризата ќе го прекине трендот

ОД КУМАНОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА, ОД ДЕБАР ДО БЕРОВО: Ширум Македонија скокна бројот на невработени

ОД КУМАНОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА, ОД ДЕБАР ДО БЕРОВО: Ширум Македонија скокна бројот на невработени

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април