14 Август, 2020
0.0413

И на финансиските друштва во Македонија им е тешко да опстанат во кризата

Објавено во: Економија 13 Јули, 2020

И финансиските друштва кои даваат таканаречени „брзи“ кредити во Македонија се погодени од кризата предизвикана од епидемијата на коронавирусот па некои од нив мораа со непопуларни мерки да ја рационализираат својата работа за да се одржат во истата.

Од едно од најзастапените финансиски друштва во земјата - ИутеКредит велат дека дури и во кризата некои од конкурентите се обиделе да заработат на грбот на потрошувачите во овие неизвесни времиња.

„ Битно е да се напомене дека ИутеКредит Македонија беше една од ретките компании за микро-кредитирање која во целост го почитуваше законот за калкулација на Стапката на вкупни трошоци кај кредитите (СВТ) која за време на вонредната состојба во државата беше ограничена на 27,5 проценти, додека кај конкуренцијата во време на криза наплатуваа СВТ од 120 до 200 проценти и незаконски заработуваа на грбот на потрошувачите, тврдат од ИутеКредит.

Сепак одржувањето на работниот процес не бил возможен во сите друштва, според информациите до кои дојде „Фактор“.

Можеби ќе ве интересира

ИМАЛО ЛИ ЗАИНТЕРЕСИРАН ИНВЕСТИТОР - кој сакал да достави понуда за Еуростандард банка?

ИМАЛО ЛИ ЗАИНТЕРЕСИРАН ИНВЕСТИТОР - кој сакал да достави понуда за Еуростандард банка?

Зошто Македонците доцна заминуваат од домот на родителите?

Зошто Македонците доцна заминуваат од домот на родителите?

Нема да можете да плаќате сметки во пошта, еве зошто...

Нема да можете да плаќате сметки во пошта, еве зошто...

КХВ: Укината дозволата на Дирекцијата на Еуростандард, пазарот останува стабилен

КХВ: Укината дозволата на Дирекцијата на Еуростандард, пазарот останува стабилен

ПАД ВО ТУРИЗМОТ ЗА 95 ОТСТО: Мал број Срби, Турци, Бугари, Албанци сепак шетале низ Македонија

ПАД ВО ТУРИЗМОТ ЗА 95 ОТСТО: Мал број Срби, Турци, Бугари, Албанци сепак шетале низ Македонија

Отворете сметка или депозит во Халкбанк и добијте ваучер за да се почестите на наша сметка

Отворете сметка или депозит во Халкбанк и добијте ваучер за да се почестите на наша сметка

Се огласија винариите и трговците со вино: Откупните цени се мали затоа што државата не помага

Се огласија винариите и трговците со вино: Откупните цени се мали затоа што државата не помага

Берзата трајно ја исклучи Еуростандард банка од членство

Берзата трајно ја исклучи Еуростандард банка од членство

ФОНДОТ ЗА ОСИГУРУВАЊЕ ДЕПОЗИТИ ДО ШТЕДАЧИТЕ - ќе има известување кога и преку кои банки ќе тече обесштетувањето

ФОНДОТ ЗА ОСИГУРУВАЊЕ ДЕПОЗИТИ ДО ШТЕДАЧИТЕ - ќе има известување кога и преку кои банки ќе тече обесштетувањето