16 Јануари, 2021
0.0174

Хари Локвенец како нов директор на МЖ Инфраструктура: Нема притисоци, до 2025 ќе биде готова железницата до Бугарија

Објавено во: Економија 29 Ноември, 2020

Хари Локвенец десет дена откако беше назначен за директор за Македонски железници - Инфраструктура вели дека претпријатието не трпи притисоци наметнати од бугарска страна за побрза изградба и поврзување и прогнозира дека тоа ќе биде остварливо до 2025.

Особено потребна е интензивна работа на фазите Крива Паланка - Бељаковце и Бељаковце - бугарска граница, а поранешниот пратеник од редовите на СДСМ вели дека нема зададени рокови од бугарска страна.

- Нема притисок, а за самите нас врвен приоритет е да се обезбеди поквалитетен транспорт и на луѓе и на материјални добра. Притисок нема, но има соработка. Со бугарската страна заеднички работиме на тунел за поврзување со формирана билатернална работна група на техничко ниво. Состаноците се сведени на минимум само поради Ковид-19, рече Локвенец во вестите на Сител.

Фирмата изведувач претходно се откажа од проектот, а новите тендери за трите фази ќе се објават следната година. МЖ Инфраструктура средствата ги има обезбедено, главно преку меѓународни кредитори.

На железничкото поврзување со Бугарија се работи 30 години.Можеби ќе ве интересира

РАБОТЕЛЕ ЗА ПЛАТА ОД 2 ДЕНАРИ: Чевларска компанија од Штип толку плата им исплатила на работниците за септември

РАБОТЕЛЕ ЗА ПЛАТА ОД 2 ДЕНАРИ: Чевларска компанија од Штип толку плата им исплатила на работниците за септември

ИНТЕРВЈУ ХАЏИДИНЕВ: Никогаш досега не сме билe постабилни и со поголем потенцијал

ИНТЕРВЈУ ХАЏИДИНЕВ: Никогаш досега не сме билe постабилни и со поголем потенцијал

Пејпер Мил: Одлуката за прекин на работењето не беше лесна - за пет години инвестиравме 7 милиони евра во технологија, вработувања и развој на бизнисот

Пејпер Мил: Одлуката за прекин на работењето не беше лесна - за пет години инвестиравме 7 милиони евра во технологија, вработувања и развој на бизнисот

Енергетска заедница: „Договорот помеѓу Макпетрол АД Скопје и Северна Македонија се приближува до целосна имплементација“

Енергетска заедница: „Договорот помеѓу Макпетрол АД Скопје и Северна Македонија се приближува до целосна имплементација“

Бил Гејтс купил земјиште во 18 американски држави

Бил Гејтс купил земјиште во 18 американски држави

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЕКОНОМИЈА ЌЕ ГО ПОВЛЕЧЕ ЗАКОНОТ ЗА МИНЕРАЛНИ СУРОВИНИ - тој ќе се доработува

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЕКОНОМИЈА ЌЕ ГО ПОВЛЕЧЕ ЗАКОНОТ ЗА МИНЕРАЛНИ СУРОВИНИ - тој ќе се доработува

Врнежите направија застој во Суводол: РЕК Битола работи со еден блок, надлежните тврдат дека системот е стабилен

Врнежите направија застој во Суводол: РЕК Битола работи со еден блок, надлежните тврдат дека системот е стабилен

Фатмир Битиќи: Физибилити студија и за Македонски железници - Транспорт и ТЕЦ Осломеј

Фатмир Битиќи: Физибилити студија и за Македонски железници - Транспорт и ТЕЦ Осломеј

То Вима: Извонредна енергетска соработка помеѓу Атина и Скопје

То Вима: Извонредна енергетска соработка помеѓу Атина и Скопје