20 Јануари, 2021
0.0249

Гувернерката Бежоска потврди - нема да присуствува на вечерашната дебата, досега транспарентно известувале за случајот Еуростандард

Објавено во: Финансии 26 Ноември, 2020

Од Кабинетот на гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска за Фактор потврдија дека таа вечерва нема да присуствува на телевизиското соочување, на кое ќе учествуваат сопственикот на пропаднатата Еуростандард банка, Трифун Костовски, како и екс директорот и прв човек на Управниот одбор на банката, Николче Петковски.

Поточно, од НБМ велат дека на вечерашната дебата нема да присуствива претставник на Народната банка. 

Од Народната банка нагласуваат дека институцијата, во врска со случајот „Еуростандард“ постојано транспарентно ја известувале и ја известуваат јавноста, во однос на прашањата коишто се во нивна надлежност, вклучително и преку бројни соопштенија со коишто е известена јавноста во целост, а и преку Надзорната расправа. 

Ова следува откако штедачите соопштија дека гувернерката нема да присуствува на емисијата, од, како што рекоа, добро познати причини. 

Во врска, пак, со бројните прашања кои до гувернерката беа поставени за време на Надзорната расправа во Собранието, а кои не беа одговорени заради временското огранучување, како што дознаваме, одговорите ќе бидат доставени во текот на оваа недела.

Како што веќе јавија штедачите, соочувањето ќе се случи вечерва на ТВ 24 во 18.15 часот.

Инаку, Фактор веќе пишуваше дека ОЈО за организиран криминал му замрзна имот на Костовски, нему и на членови на неговото потесно семејство, додека трае постапката што се води околу овој случај. 

Претходно, пак, Судот одлучи да го продава имотот на Еуростандард банка, односно да се впаричува стечајната маса. 

Трагата на парите ја следи и директорот на Управата за финансиска полиција, Арафат Муареми, кој исто така е најавен дека ќе учествува на соочувањето.

Како што е познато, НБМ и ја одзеде дозволата за работа на Еуростандард банка на 12 август годинава, по што врз банката беше отворена стечајна постапка. 

Од стечајот сигурно нема да може да се наплатат 55 милиони евра од кредити кои биле ненаплатливи, поради што нема да има доволно пари да се подмират штедачите кои во банката чуваа над 30 илјади евра. 

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Извинете, ама треба да имате и „ментална подготовка“ за да купите биткоин

Извинете, ама треба да имате и „ментална подготовка“ за да купите биткоин

Шпаркасе ќе им плати на акционерите во Охридска банка по 5.577 денари за акција: НО ја одобри спогодбата

Шпаркасе ќе им плати на акционерите во Охридска банка по 5.577 денари за акција: НО ја одобри спогодбата

Генерали Инвестментс ја зајакна позицијата на пазарот: Заврши спојувањето на Илирика Фунд Менаџмент

Генерали Инвестментс ја зајакна позицијата на пазарот: Заврши спојувањето на Илирика Фунд Менаџмент

По објавата за преземање: Берза го стави Скопски пазар на листа на набљудување

По објавата за преземање: Берза го стави Скопски пазар на листа на набљудување

УНИБанка ќе исплати полугодишна камата за перпетуалните обврзници

УНИБанка ќе исплати полугодишна камата за перпетуалните обврзници

Лагард: Жалам, биткоинот нема да стане валута, а поттикнува криминални бизниси

Лагард: Жалам, биткоинот нема да стане валута, а поттикнува криминални бизниси

6.500 ДЕНАРИ ПО АКЦИЈА: Современ дом и ЗСФ на Фатмир Етеми доставиле понуда за целосно преземање на Скопски пазар

6.500 ДЕНАРИ ПО АКЦИЈА: Современ дом и ЗСФ на Фатмир Етеми доставиле понуда за целосно преземање на Скопски пазар

Зошто расте цената на акцијата на „Комерцијална банка“?

Зошто расте цената на акцијата на „Комерцијална банка“?

СН осигурителен брокер го зголеми капиталот со нова емисија акции

СН осигурителен брокер го зголеми капиталот со нова емисија акции