30 Мај, 2020
0.0234

Експертски предвидувања:ИСТОРИСКА РЕЦЕСИЈА-ГОЛЕМА ДЕПРЕСИЈА

Објавено во: Економија, Свет 04 Април, 2020

Генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш денеска предупреди дека светот се соочува со најголемата економска и воопшто, општествена криза по Втрората светска војна.

-Пандемијата е закана за луѓето во секоја од државите, а истовремено пандемијата ќе доведе до цесеција каква што не сме имала во побилиското минато, истакнува Гутереш.

Тој во своето соопштение наведува дека постои ризик дека кобинацијата од болеста и нејзиното влијание на економиите во земјите, ќе придонесе за невидена нестабилност, зголемени немири и засилени конфликти.

Истовремено, економистот Нуријел Рубини, кој ја предвиде претходната економска криза, вели дека рецесијата во САД, предизвикана од актуелната пандемија, би можела да стане „Големата депресија“ од 1930 година во минатиот век 


Можеби ќе ве интересира

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто

НЕВРАБОТЕНОСТА ЗЕМА ЗАМАВ: Коронавирусот остави без работа над 40 милиони Американци

НЕВРАБОТЕНОСТА ЗЕМА ЗАМАВ: Коронавирусот остави без работа над 40 милиони Американци

ЌЕ НАСТРАДА СРЕДНАТА КЛАСА: Пандемијата ќе втурне во сиромаштија 400.000 луѓе од Западен Балкан

ЌЕ НАСТРАДА СРЕДНАТА КЛАСА: Пандемијата ќе втурне во сиромаштија 400.000 луѓе од Западен Балкан

ОД ЖИВА МУЗИКА, ДО ИГРАЊЕ НА МАСИ И ГУШКАЊЕ - Пауновски разочаран од локалите, од вечерва ќе заиграат и казни

ОД ЖИВА МУЗИКА, ДО ИГРАЊЕ НА МАСИ И ГУШКАЊЕ - Пауновски разочаран од локалите, од вечерва ќе заиграат и казни

РАСТ: Дури една третина од граѓаните кои имаат интернет купуваат он-лајн

РАСТ: Дури една третина од граѓаните кои имаат интернет купуваат он-лајн