22 Септември, 2021
0.0225

Горан Трајановски ќе го пробива Телеком Србија на македонскиот пазар

Објавено во: Економија 03 Август, 2021

Поранешниот оперативен директор на Македонски телеком, Горан Трајановски, е назначен за управител на новоформираната подружница на Телеком Србија која со овој акт српскиот оператор од крајот на јули официјално влегува на пазарот во Македонија 

Српски Телеком ќе нуди мобилни услуги во нашата држава до крајот на 2021 година, по претходна најава на српските медиуми. Подружницата во Северна Македонија го носи името Мтел и ќе започне да нуди сателитски ТВ услуги во рок од еден месец,според она што претходно го пренесе Танјуг како цитат од генералниот директор на Телеком Србија, Владимир Лучиќ. 

Мобилната телефонија и услугите за оптички Интернет ќе бидат воведени до крајот на 2021 година.Инаку мнозински сопственик на компанијата е Република Србија со 58,11 проценти сопственички удел. Покрај државата, сопственици се и Телеком Србија а.д. Белград со 20 проценти од акциите, граѓаните на Република Србија со 14,95 проценти и вработените и поранешни вработени во Телеком Србија а.д. Белград со 6,94 проценти

Трајановски претходно го водеше Македонски телеком откако во 2017 беше избран од бордот на директори. Тој е магистер по индустриски менаџмент, дипломиран инженер по електроника и телекомуникации, искусен телекомуникациски  експерт со долгогодишно практично искуство во областа.

Основач е на стартапот IP Home & Office. Во периодот од јануари 2014 до ноември 2015 работел на развивање на платформата “За Интернет на нештата” (апликации и веб сервиси), на дизајн на хардвер и имплементација на паметни системи за ефикасно управување со електричната инсталација во домовите и индустриските објекти. Иницирал проектирање и развој на Business to Business  IOT решенија. Со IP Home & Office освои 4-то место на вториот интернационален натпревар Business Wall of fame според бројот на гласовите.

Во период од 2003-2004 бил на позиција програмски директор во Македонски Телеком, одговорен за реорганизација на компанијата. Ја имплементирал програмата патот кон успехот, која опфаќала 3 стратешки и 5 функционални проекти. Исто така  предходно бил раководител на одделот за поправки во Македонски телеком, директно придонесувајќи кон зголемување на сервисите за поправки во компанијата.

Пред да стане оперативен директор во 2017, тој ја извршуваше функцијата помошник министер за информатичка технологија и телекомуникации во Министерството за внатрешни работи.

Агенцијата за електронски комуникации веќе потврди дека српскиот оператор е заинтересиран во периодот што следи да влезе на македонскиот пазар со нудење на сателитска телевизија, а по Нова година да биде дел и од бизнисот со телефонски услуги и интернет. Неофицијално, Телеком Србија има намера да купи еден од помалите телекомуникациски оператори. 

А.К.

Можеби ќе ве интересира

КАКОВ РАСПЛЕТ ЌЕ ИМА ЗА ТАРГЕТ ГРУП: Обвинителството е на потег

КАКОВ РАСПЛЕТ ЌЕ ИМА ЗА ТАРГЕТ ГРУП: Обвинителството е на потег

ЌЕ ИМА ПЕНЗИИ ОД ИДНИОТ ВТОРНИК - еве по кој редослед ќе се исплатуваат

ЌЕ ИМА ПЕНЗИИ ОД ИДНИОТ ВТОРНИК - еве по кој редослед ќе се исплатуваат

КОЛКУ МАКЕДОНСКИ ФИРМИ СЕ ВО БАНКРОТ: Можно е допрва да се затвораат поради кризата

КОЛКУ МАКЕДОНСКИ ФИРМИ СЕ ВО БАНКРОТ: Можно е допрва да се затвораат поради кризата

МУ СЕ БЛИЖИ ЛИ КРАЈОТ НА ДОЛЖНИЧКОТО РОПСТВО - долговите ќе застаруваат по одреден рок, а и затезната камата нема да смее да биде повисока од главницата?

МУ СЕ БЛИЖИ ЛИ КРАЈОТ НА ДОЛЖНИЧКОТО РОПСТВО - долговите ќе застаруваат по одреден рок, а и затезната камата нема да смее да биде повисока од главницата?

Со законски измени до повеќе пари во општинските каси

Со законски измени до повеќе пари во општинските каси

Следниот месец ќе има голем скок на вредноста на биткоинот

Следниот месец ќе има голем скок на вредноста на биткоинот

Статистика објави дека просечната плата изнесува 28.540 денари

Статистика објави дека просечната плата изнесува 28.540 денари

ЦЕЛ ДЕН НА КОМИСИЈА НЕ МОЖЕ ДА ПОМИНЕ НЕДЕЛА НЕРАБОТЕН ДЕН - МТСП бара пратениците од опозицијата да не ја кочат расправата

ЦЕЛ ДЕН НА КОМИСИЈА НЕ МОЖЕ ДА ПОМИНЕ НЕДЕЛА НЕРАБОТЕН ДЕН - МТСП бара пратениците од опозицијата да не ја кочат расправата

НЕКОИ СНАБДУВАЧИ САКААТ ДА ИМ НАПЛАТАТ ПОСКАПА СТРУЈА НА ПОТРОШУВАЧИТЕ - Бислимовски најави црна листа

НЕКОИ СНАБДУВАЧИ САКААТ ДА ИМ НАПЛАТАТ ПОСКАПА СТРУЈА НА ПОТРОШУВАЧИТЕ - Бислимовски најави црна листа