29 Мај, 2020
0.0395

ГОЛЕМ ПАД НА БЕРЗАНСКИОТ ПРОМЕТ ВО АПРИЛ - пораснала пазарната капитализација

Објавено во: Финансии 07 Мај, 2020

Голем пад на берзанскиот промет е регистриран во април, што аналитичарите го поврзаа со корона кризата.

Вкупно промет во април во однос на март е намален за 72,88 отсто, говори берзанскиот билтен за тој месец. Или, од 2,78 милијарди денари, прометот на берзата, на 755 милиони денари. 

Класичното тргување паднало за 56 отсто, говори билтенот, при што тргувањето со обврзниците е намалено за дури 95 отсто. 

Просечниот промет паднал за 52 отсто, додека за 39 отсто се намалил просечниот број на трансакции во април во однос на март.  

Бројот на трансакции во април се намалил за 97,7 отсто.  

Но затоа, пак, пореаснала вредноста на берзанскиот индекс МБИ 10, и тоа за 23,2 отсто. 

Во април има зголемување и на пазарната капитализација на компаниите на берзата, и тоа изразено во проценти, за 14,43 отсто. 

Или, ако на крајот на март пазарната капитализација на компаниите била 2,54 милијарди евра, на крајот на април таа достигнала 2,91 милијарди евра.  

Најтргувани акции на берзата во април се Комерцијална банка, Алкалоид, НЛБ Банка, Макпетрол, и Гранит, а накголем пораст имале цените на акциите на Макпетрол, ОКТА, Стопанска банка Битола, Алкалоид и Гранит. 

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Шекеринска: Ни требаат пари од странство!

Шекеринска: Ни требаат пари од странство!

АНГЕЛОВСКА ЗА ПЛАТЕЖНАТА КАРТИЧКА: Ќе им помогне на погодените и ќе ја намали сивата економија

АНГЕЛОВСКА ЗА ПЛАТЕЖНАТА КАРТИЧКА: Ќе им помогне на погодените и ќе ја намали сивата економија

БЕА БРОЈ ЕДЕН: Херц оди во стечај

БЕА БРОЈ ЕДЕН: Херц оди во стечај

ПОДАТОЦИ ЗА ПЛАТИ: Еве колку заработуваат Германците

ПОДАТОЦИ ЗА ПЛАТИ: Еве колку заработуваат Германците

Професорката Наумовска нов член на Надзорниот одбор на Прокредит банка

Професорката Наумовска нов член на Надзорниот одбор на Прокредит банка

МБА: Ќе се одржи националниот натпревар на Европскиот квиз на пари

МБА: Ќе се одржи националниот натпревар на Европскиот квиз на пари

За Алкалоид, Комерцијална банка и НЛБ банка бесплатни инвестициски анализи

За Алкалоид, Комерцијална банка и НЛБ банка бесплатни инвестициски анализи

Предвидувањата за вакцините ќе го придвижат пазарот на капитал: Генерали инвестментс совети

Предвидувањата за вакцините ќе го придвижат пазарот на капитал: Генерали инвестментс совети

Нина Ангеловска задоволна од состанокот со банкарите, кои ќе треба да изработат 300.000 платежни картички

Нина Ангеловска задоволна од состанокот со банкарите, кои ќе треба да изработат 300.000 платежни картички