29 Мај, 2020
0.0184

ГО ПРЕТСТАВИ КАКО ЧУДОТВОРЕН: Лекот на Трамп не делува против коронавирусот

Објавено во: Свет, Корона Вирус 19 Мај, 2020

Претседателот на САД, Доналд Трамп веќе „една недела“ користи хидроксихлорокин како профилакса, односно превентива против Ковид – 19. 

Но, најмалку пет студии утврдија дека „лекот на Трамп“ не делува. 

Тоа е лек против маларија кој веќе два месеци Трамп го препорачува како чудотворен лек за Ковид - 19 сам или заедно во комбинација со азитромицин, антибиотик кој е изум на хрватската компанија Плива, а кој кај нас се наоѓа под името „Сумамед“.

Првата студија за хидроксихлорокинот како терапија за Ковид – 19 е направена во март во Франција и истата е објавена во списанието „Journal of Antimicrobial Agents“. Ова даде некаква надеж за борба со вирусот. Во експериментална група од заболени лица кои земале двојна терапија хлороксихлоринот и азитромицинот на шестиот ден од лечењето дала резултат според кој никој повеќе не бил позитивен на коронавирусот.

Можеби ќе ве интересира

СЕ БЛИЖИ 2 ЈУНИ: Франција ќе излезе од изолација

СЕ БЛИЖИ 2 ЈУНИ: Франција ќе излезе од изолација

ИМА 111 ГОДИНИ: Чилеанка го победи коронавирусот

ИМА 111 ГОДИНИ: Чилеанка го победи коронавирусот

ВИРУСОТ СЕ ВРАТИ: Јужна Кореја сега има 11.344 заразени

ВИРУСОТ СЕ ВРАТИ: Јужна Кореја сега има 11.344 заразени

РАБОТНИЦИТЕ ПАЛЕА ГУМИ: Ги разгневи затворањето на фабриката на Нисан во Барселона

РАБОТНИЦИТЕ ПАЛЕА ГУМИ: Ги разгневи затворањето на фабриката на Нисан во Барселона

ТУРИЗМОТ ОДИ ВО ДРУГА НАСОКА: Oгромен пад, но и почеста посета на планини

ТУРИЗМОТ ОДИ ВО ДРУГА НАСОКА: Oгромен пад, но и почеста посета на планини

КИПАР: Владата ќе ги покрие трошоците за заболените од коронавирус

КИПАР: Владата ќе ги покрие трошоците за заболените од коронавирус

УНИКАТНО: Oваа земја ќе покрива дел од трошоците за патување на странските туристи

УНИКАТНО: Oваа земја ќе покрива дел од трошоците за патување на странските туристи

СЕ ПЛАШАТ ОД КОРОНАВИРУСОТ: Русите патуваат со приватни авиони, но не се единствени

СЕ ПЛАШАТ ОД КОРОНАВИРУСОТ: Русите патуваат со приватни авиони, но не се единствени

КАКО ЌЕ ЗАЗДРАВУВА ЕВРОПСКАТА ЕКОНОМИЈА: Фон дер Лајен ќе објави денеска

КАКО ЌЕ ЗАЗДРАВУВА ЕВРОПСКАТА ЕКОНОМИЈА: Фон дер Лајен ќе објави денеска