17 Јануари, 2022
0.0184

ГЛИГОР БИШЕВ: Организацијата и корпоративната култура се клучни за успех на компанијата

Објавено во: Економија 27 Ноември, 2021

Генералниот извршен директор на Шпаркасе Банка, Глигор Бишев во денешното интервју за МКД.мк детално говори за Програмата за менаџери претприемништво и лидерство, нагласувајќи дека на овие предавања ќе се зборува за перспективите за иновации, знаења и развој на нови услуги и институции кои се од директна корист за компаниите. Обуката почнува на 9 декември, а ќе трае до почетокот на јуни 2022 година. Предавачи се 30-тина реномирани претставници од бизнис секторот, академската и научната фела кои ќе пренесат практични искуства.

Бишев, кој волонтерски ја извршува и улогата на претседател на Совет за унапредување на високото образование и стратешки истражувања при Стопанската комора на Македонија, во интерјуто за МКД.мк посочува дека преку изнесување на позитивни домашни и странски успешни примери сакаат да го зголемат ентузијазмот и мотивираноста и да создадат менаџери кои се подготвени да се справат со секаков предизвик.

-Нашиот пристап не е кои се проблемите, туку, кои се успешните приказни, кои се факторите и кои се најдобрите практики за успех, за меѓународно конкурентна и профитабилна компанија, која е општествено одговорна и дава придонес во општеството. Преку изнесување на позитивни домашни и странски успешни примери, ние сакаме да го зголемиме ентузијазмот и мотивираноста и да створиме менаџери/претприемачи кои се подготвени да се справат со секаков предизвик, вели во интервјуто за МКД.мк Глигор Бишев, генерален извршен директор на „Шпаркасе банка“ АД Скопје

Осумте модули од оваа Програма треба да го поткрепат слушателот со една општа менаџерска култура која треба да ја има современиот менаџер. Слушателите ќе се стекнат со знаење и вештини потребни за секојдневното тековно работење на компанијата.

-Во современиот свет знаењето се повеќе станува апликативно. Уште повеќе, во програмите за високо образование како составен дел на образованието се повеќе се вклучува практичната работа. Гледано од тој аспект она што го прави Стопанската комора на Северна Македонија е во согласност со трендовите во високото образование и светските практики. Акцентот на овие програми е вработените кои се стекнале со искуство во работењето во компаниите и стигнале до одредено ниво во развојот на кариерата да се стекнат со знаење на практичните аспекти во водењето на компаниите, бизнисите, носењето на одлуки, лидерските вештини, работењето под стрес, водењето на преговори и сл.. Тоа се исклучително важни аспекти за водење на успешен бизнис, за зголемена конкурентност на македонските компании. Комората користејќи ги ресурсите на голем број успешни бизнисмени и компании, исто така и на академски експерти, сака да го пренесе искуството, вештините за водење на бизнис и на тој начин даде придонес во стварањето на идните лидери што ќе го водат бизнисот во Македонија и ќе се натпреваруваат на светската бизнис сцена.

Во однос на прашањето каде може да се лоцираат најчестите проблеми кај менаџерите, дали во во нивните вештини или во условите во кои работат, Бишев вели:  

-Организацијата и корпоративната култура се клучни за успех на компанијата. Притоа, тоа не се работи што треба да се добро дефинирани и ставени на хартија. Тие мора да живеат, да бидат прифатени и применувани од секој вработен. Од тој аспект компаниите не се делат на домашни и странски, туку на успешни и неуспешни. Работа на менаџментот е секој вработен да ја знае својата улога, да знае дека е дел од тим што има јасно определени цели, задачи и само работејќи тимски можат да се остварат резултати. Сите овие прашања ќе бидат дискутирани во текот на обуките. Притоа, нема да постојат класични предавачи и слушатели. Сите треба активно да партиципираат во дискусијата, да ги презентираат практиките во својата компанија и да дадат предлози што може да се направи подобро, поефикасно. Сакаме овие обуки да ги направиме тимски, а и да изградиме пријателства и поврзаност помеѓу учесниците и компаниите.

Целото интервју на МКД.мк


Можеби ќе ве интересира

ЕСМ СЛЕДНАТА НЕДЕЛА ОФИЦИЈАЛНО ЌЕ ГО ПРЕЗЕМЕ УПРАВУВАЊЕТО СО БЕГ ДО ЗАВРШУВАЊЕТО НА КРИЗАТА: ЕСМ потпиша договор со ТЕ-ТО

ЕСМ СЛЕДНАТА НЕДЕЛА ОФИЦИЈАЛНО ЌЕ ГО ПРЕЗЕМЕ УПРАВУВАЊЕТО СО БЕГ ДО ЗАВРШУВАЊЕТО НА КРИЗАТА: ЕСМ потпиша договор со ТЕ-ТО

АКО ЕВТИНАТА ТАРИФА НЕ ЈА УКИНЕТЕ ТОГАШ ПОВЕЌЕ ЌЕ ЈА ПОКАЧИТЕ ЦЕНАТА НА СТРУЈАТА: Анѓушев тврди дека цената на електричната енергија ќе се стабилизира

АКО ЕВТИНАТА ТАРИФА НЕ ЈА УКИНЕТЕ ТОГАШ ПОВЕЌЕ ЌЕ ЈА ПОКАЧИТЕ ЦЕНАТА НА СТРУЈАТА: Анѓушев тврди дека цената на електричната енергија ќе се стабилизира

Владата донесе Уредба за прогласување кризна состојба

Владата донесе Уредба за прогласување кризна состојба

Бислимовски тврди дека ќе се подобри квалитетот на испораката на топлинската енергија

Бислимовски тврди дека ќе се подобри квалитетот на испораката на топлинската енергија

Решение има, радијаторите ќе останат топли

Решение има, радијаторите ќе останат топли

БЕГ: Се решава проблемот и се надеваме на позитивен исход и непрекинато снабдување со топлинска енергија

БЕГ: Се решава проблемот и се надеваме на позитивен исход и непрекинато снабдување со топлинска енергија

Во една од европските земји секој четврти угостител останал без работа поради пандемијата

Во една од европските земји секој четврти угостител останал без работа поради пандемијата

ДУРИ 60.000 ДОМАЌИНСТВА СЕ ВО ГРЧ - уште нема решение за парното

ДУРИ 60.000 ДОМАЌИНСТВА СЕ ВО ГРЧ - уште нема решение за парното

Во кој дел на Германија работниците земаат повисоки плати?

Во кој дел на Германија работниците земаат повисоки плати?