28 Јануари, 2020
0.0312

ГИ „ШИЈАТ“ ГЕРМАНЦИТЕ: Во четири земји работниот час е поплатен

Објавено во: Економија 06 Ноември, 2019

Германија во согласност со законските прописи има минимална дневница по работен час и таа сега е 9.19 евра. Највисока сума за работен час се исплаќа во Луксембург (11.97 евра), а повеќе од Германците за работен час земаат работниците во уште четири земји членки на ЕУ, и тоа Белгија, Ирска, Холандија и Франција.

Најниска минимална плата по час има во соседна Бугарија (2.69 евра) и Хрватска (2.92 евра). 

Во Германија лани просечната бруто плата била 2.950 евра.

Можеби ќе ве интересира

ЌЕ ОДАТ ВО ИСТОРИЈАТА: ЕК планира да се „спаси“ од монетите од еден и два евро-цента

ЌЕ ОДАТ ВО ИСТОРИЈАТА: ЕК планира да се „спаси“ од монетите од еден и два евро-цента

УТРИНСКИ ФОКУС: Колку се заработува од бизнисот со технички преглед на возилата

УТРИНСКИ ФОКУС: Колку се заработува од бизнисот со технички преглед на возилата

Бранко Азески: Костал е надеж за охриѓани

Бранко Азески: Костал е надеж за охриѓани

Од Стефанова „и се крена“ косата, како ќе помине Катица по сведочењето на Рустеми

Од Стефанова „и се крена“ косата, како ќе помине Катица по сведочењето на Рустеми

Која компанија прави најмногу пари од бизнисот со технички преглед

Која компанија прави најмногу пари од бизнисот со технички преглед

ЦЕНИТЕ ПАДНАА: Еве колку ќе плаќате за бензини и дизел неделава

ЦЕНИТЕ ПАДНАА: Еве колку ќе плаќате за бензини и дизел неделава

Капиталните проекти останаа жртви на политика и желби

Капиталните проекти останаа жртви на политика и желби

Има пари во бизнисот со технички преглед на возила, кој колку заработува?

Има пари во бизнисот со технички преглед на возила, кој колку заработува?

За К-15 пристигаат пријави, за новата минимална плата ниту еден работник не се пожалил од газдата

За К-15 пристигаат пријави, за новата минимална плата ниту еден работник не се пожалил од газдата