30 Мај, 2020
0.0319

ГИ НАДМИНАА АМЕРИКАНЦИТЕ: Oваа земја има најмногу милионери

Објавено во: Економија 21 Октомври, 2019

Богатите Кинези се повеќе на број од Американците.

Сепак, во двете држави има сè повеќе милионери, според истражувањето на швајцарската банка Credit Suisse.

Годишниот „извештај за глобалното богатство” на Credit Suisse покажа дека до средината на тековната година 100 милиони Кинези се рангирани во првите десет проценти најбогати во светот, наспроти 99 милиони лица во САД. 

Бројот на милионери во светот од средината на 2018 до средината на 2019 година се зголеми за 1,1 милиони на 46,8 милиони, кои заедно имаат нето средства 158,3 трилиони долари, што е 44 проценти од вкупното глобално богатство, покажаа резултатите од студијата.

Од 1,1 милиони нови милионери, дури 675.000, значи повеќе од половината се од САД.

Бројот на милионери во Австралија е намален за 124.000, во Британија за 27.000, а во Турција за 24.000.

Во извештајот се заклучува дека 55.920 возрасни лица имаат богатство од најмалку 100 милиони долари, а 4.830 лица имаат нето средства од над 500 милиони долари.

Се предвидува и дека глобалното богатство, кое е зголемено за 2,6 проценти  лани ќе порасне за 27 проценти во текот на следните пет години, на 459 трилиони долари до 2024 година.

Бројот на милионери, ќе се зголеми во тој период, на скоро 63 милиони.

Втората најмала држава во светот Монако, со 38 300 жители е најгусто населена земја во светот, но и дом на 12 261 милионери.

Таа бројка, како што пишува Бизнис инсајдер, за само пет години скокнала 12 проценти, па сега секој трет кој живее во Монако поседува милион долари.

Можеби ќе ве интересира

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто

НЕВРАБОТЕНОСТА ЗЕМА ЗАМАВ: Коронавирусот остави без работа над 40 милиони Американци

НЕВРАБОТЕНОСТА ЗЕМА ЗАМАВ: Коронавирусот остави без работа над 40 милиони Американци

ЌЕ НАСТРАДА СРЕДНАТА КЛАСА: Пандемијата ќе втурне во сиромаштија 400.000 луѓе од Западен Балкан

ЌЕ НАСТРАДА СРЕДНАТА КЛАСА: Пандемијата ќе втурне во сиромаштија 400.000 луѓе од Западен Балкан

ОД ЖИВА МУЗИКА, ДО ИГРАЊЕ НА МАСИ И ГУШКАЊЕ - Пауновски разочаран од локалите, од вечерва ќе заиграат и казни

ОД ЖИВА МУЗИКА, ДО ИГРАЊЕ НА МАСИ И ГУШКАЊЕ - Пауновски разочаран од локалите, од вечерва ќе заиграат и казни

РАСТ: Дури една третина од граѓаните кои имаат интернет купуваат он-лајн

РАСТ: Дури една третина од граѓаните кои имаат интернет купуваат он-лајн