10 Декември, 2019
0.0153

Германските фирми ја фалат Владата што го замрзна прогресивниот данок

Објавено во: Финансии 14 Ноември, 2019

Германската комора, чии фирми работат во земјава, изрази пофалба до Владата за тоа што го замрзна прогресивниот данок. Тие велат дека уште кога го воведе Владата прогресивното оданочување, изразиле критика за таа мерка и за тоа што не биле вклучени во подготовката на законот, но добро е што власта воочила дека тоа ќе придонесе кон даночно затајување.

„На 11 ноември имав можност да се сретнам со новата министерка за финансии, Нина Ангеловска. Посетата се одржа непосредно по објавувањето на Министерството за финансии дека прогресивното оданочување кое се воведе во Северна Македонија минатата година од 1 јануари 2020 година ќе биде одложено. Како што ме информираше министерката за финансии, резултатите кои беа очекувани од прогресивното оданочување се уште не се постигнати. Во периодот кој следи Владата сака да се фокусира на оптимални, фер и ефикасни решенија“, велат од Делегацијата на Германското стопанство во Северна Македонија.

На почетокот на годината Делегацијата, како што потенцираат, се спротивставиле на прогресивното оданочување и зголемувањето на данокот на доход. 

„Изразивме и критика кон не вклучувањето на приватниот сектор во изготвувањето на законската одлука, што создаде дополнителна неизвесност кај компаниите. Се чини дека Владата воочи дека прогресивното оданочување, како што беше и нашата претпоставка, придонесе за даночно затајување и зголемување на сивата економијата. Со актуелната одлука Владата се доближува кон потребите на стопанството“, велат германските компании.Можеби ќе ве интересира

Ампева за регресот: Газдите возат џипови, но пријавуваат загуби за да исплатат минимален К15

Ампева за регресот: Газдите возат џипови, но пријавуваат загуби за да исплатат минимален К15

КАКО ЌЕ СЕ ПОКАЖАТ ДОМАШНИТЕ ГАЗДИ - ќе дадат минимален или максимален К 15

КАКО ЌЕ СЕ ПОКАЖАТ ДОМАШНИТЕ ГАЗДИ - ќе дадат минимален или максимален К 15

ММФ останува без клиенти?

ММФ останува без клиенти?

Аргир: Наградата за најдобра банка ја посветувам на Љубе Раевски

Аргир: Наградата за најдобра банка ја посветувам на Љубе Раевски

Ќе се намалат 12 од 30 царински стапки што ги бараа странските инвеститори

Ќе се намалат 12 од 30 царински стапки што ги бараа странските инвеститори

Плата од 500 евра газдата го чини 750 - давачките превисоки за малите фирми

Плата од 500 евра газдата го чини 750 - давачките превисоки за малите фирми

50.000 ЕВРА - толку ќе тежат двете главни премии од МојДДВ #МојаНаграда

50.000 ЕВРА - толку ќе тежат двете главни премии од МојДДВ #МојаНаграда

Анти-коцкање со отворено писмо до Заев: Рековте дека нема повеќе да издавате лиценци

Анти-коцкање со отворено писмо до Заев: Рековте дека нема повеќе да издавате лиценци