18 Април, 2021
0.0224

Генерали инвестментс: Трендот на раст на пазарите може да продолжи како резултат на стимулативниот пакет

Објавено во: Финансии 17 Февруари, 2021

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите.

Преглед на моменталните случувања:

-Вториот бран на пандемијата продолжува да стивнува. Многу држави во светот, се приближуваат кон жолтата фаза и економските активности значително се релаксираат. За еден месец, од средината на јануари, 7-дневниот просечен број на новозаразени во светот се намали од скоро 750 000 на значително под 400 000. Како што се зголемува заразеноста и се интензивира вакцинацијата и вториот бран се смирува. Загриженоста се зголемува со нови ограничувања, но пазарите и економската доверба сè уште реагираат позитивно на моменталната состојба. Ова во моментов е главен фактор на растот на пазарот. Друг важен фактор е стимулативниот пакет во САД. Возрасните лица ќе добијат по 1.400 долари, а целиот пакет се очекува да достигне нешто помалку од 2 трилиони долари. Очекуваната силна поддршка за економијата и натамошното „печатење“ на пари создаваат бран на ликвидност што ги принудува сите категории на инвестиции. Пазарите на тој начин се здобиваат и достигнуваат нови рекордни вредности практично низ целиот свет. Очекувањата за инфлација се зголемуваат бидејќи инвеститорите очекуваат поголема инфлација во иднина. Ова е особено видливо во цените на материјалите и суровините, каде што дури и нафтата достигна нивоа од пред корона кризата, но не смееме да заборавиме на екстремно студеното време во голем дел од северната хемисфера, што на краток рок дополнително ги зголеми цените на енергијата, особено гасот. Подобри од очекувани резултати за последниот квартал на 2020 година, а пред сè оптимистичките прогнози за втората половина на 2021 година, им даваат на инвеститорите дополнителна доверба. Затоа, и покрај високите проценки, како и поради силната ликвидносна поддршка, на берзите гледаме нови дневни рекорди. Од друга страна, гласовите на претпазливост се зголемуваат, бидејќи пазарот е прегреан од сите мерки и на многу места во области каде што никогаш не било случај во историјата. Со овој силен додаток на ликвидноста, целиот финансиски систем станува сè понестабилен. Политиката седна на последното место во последните неколку недели и го намали своето влијание врз берзите, бидејќи американската администрација под раководство на Бајден пристапува кон комуникацијата попретпазливо, предизвикувајќи помала нестабилност. Довербата силно расте во Европа, Марио Драги се врати, формирајќи нова влада, а настанот беше многу позитивен за Европа. Азиските пазари започнаа најдобро во 2021 година. Кина продолжува да расте и е најдобриот голем пазар во 2021 година. Со добро управување со пандемијата и солидни економски податоци, тие станаа најатрактивно место за инвеститорите. Приказната за Алибаба и мешањето на партијата во компаниите е скоро заборавена, вниманието се врати на потрошувачот и растот на неговото трошење. Со растот на цените на материјалите, расте привлечноста на земјите кои се значително зависни од нивното производство и извоз, како Латинска Америка и Русија.

-Деловните резултати за последниот квартал од минатата година, а особено предвидувањата за 2021 година, продолжуваат да ги надминуваат бројките што ги очекуваат аналитичарите. Американските компании ги надминаа прогнозите за профит за 17%, предвидувањата за приходите за 3%, а европските компании дури ги надминаа прогнозите за профит за 18%, но тие заостанаа малку во однос на прогнозите за растот на приходите, бидејќи беа за 1% пониски. Заедно со силната ликвидност, ова е доволно за инвеститорите да се грижат за нови рекордни вредности на дневна основа. Во последната недела, повеќе се објавуваа резултати главно од средни компании, каде што продолжува трендот на надминување на прогнозите, но во исто време неизвесноста за тоа каква ќе биде реалната 2021 година е сè уште многу голема. Ѕвездите на тргувањето продолжуваат да бидат индивидуални приказни и акции што го привлекуваат вниманието на шпекулативните инвеститори, иако нивните проценки веќе стануваат прилично апсурдни во некои случаи. Но, инвеститорите продолжуваат да го насочуваат целото внимание на приказната, а самата проценка е од второстепено значење. Разочарувањето од резултатите на нафтените компании брзо се надмина со растот на цената на нафтата на светските берзи, каде што повторно надмина 60 американски долари за барел, така што растат и цените на акциите во индустријата. Слична работа се случува со материјалите каде цените се на рекордно високо ниво, па затоа акциите во оваа индустрија форсираат нови рекорди. Интересот на инвеститорите во двете индустрии исто така може да се објасни како желба да се заштитат од инфлацијата, но инфлацијата сè уште не е на повидок. Донекаде беа разочарани и големите фармацевтски компании, каде растот на услугите поврзани со пандемијата не го неутрализира падот во некои други области, но ниските проценки на најголемите компании ја одржуваат индустријата привлечна. Тоа го зголемува притисокот во индустријата за широка потрошувачка, каде што поскапите земјоделски производи почнуваат да се рефлектираат во притисоци на бизнисот и маргините. Сосема друга приказна се индустриските компании, кои продолжуваат да ги изненадуваат инвеститорите со добри прогнози. Стимулативниот пакет полека се прелева на резултатите, што ги зголеми прогнозите за 2021 година, а со тоа и очекувањата на инвеститорите. Но, дури и овде, на некои места, цените на акциите се веќе малку пред реалноста. Инвеститорите продолжуваат да очекуваат поголема инфлација во иднина, давајќи сила на рефлационата ротација во рамките на берзите. Резултатите од банките беа главно разочарувачки, но поради приказната за рефлација, нивните берзански стапки се одржуваат многу добро и се форсираат повисоко. Од друга страна, гледаме притисоци на пазарите на обврзници, особено кај долгорочните обврзници, каде неодамна видовме поголеми поместувања. Така, 10-годишната обврзница на САД дојде од принос од 1% до 1,20% за еден месец. Слично е и во Европа, бидејќи приносот на обврзниците е помалку негативен. Германската 10-годишна обврзница се „помести“ за повеќе од 20 поени во последниот месец, од -0,50% на околу -0,38%. Зајакнувањето на доларот брзо заврши и повторно се врати на нивоа од 1,21 до 1,22 УСД за евро и курсот од околу 1,30 УСД за евро на крајот на годината останува реален.

Совети за инвеститорите:

- Развојот на пандемијата, стимулацијата од страна на владата и ликвидноста на централната банка продолжуваат да ги обликуваат берзите и ова ги принудува истите да бидат сè повисоко, како резултат на ликвидносниот бран. Во последниве недели, прашањето за инфлацијата дојде до израз. Акциите на компаниите од технолошкиот сектор, е-трговија и работа од дома остануваат сегменти со натпросечен раст на бизнисот, но со многу високи проценки, претпазливоста не е излишна. Во последните неколку недели акциите на помалите компании бележеа ценовен пораст, па веројатно може да очекуваме одредена ротација во најголемите ИТ компании. Скапите обврзници и негативните банкарски приноси продолжуваат да ги принудуваат инвеститорите главно во инвестиции во акции, со шпекулативен раст кој продолжува во рамките на акциите и кој повремено се граничи со манија. Инвестициите што не нудат ништо друго освен приказна се “жежок костен”. Поради високите проценки, советуваме поголема претпазливост и остануваме на општата препорака дека е неопходна диверзификација на портфолиото. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари. Можностите надвор од технолошкиот сектор остануваат привлечни поради пониските проценки, особено во сегментите на пазарот каде што се очекува нагло менување на деловното опкружување на подобро заради вакцините или влијанието на новите политики. Еден таков сегмент е сè што е поврзано со почиста животна средина и поодржлив начин на живеење, каде што потребна е претпазливост по силниот раст во последните неколку недели. Силниот раст на некои места ја надмина реалноста во работењето на овие компании, но во услови на енормна ликвидност, инвеститорите засега не се загрижени за ова. Трендот на раст на пазарите може да продолжи како резултат на стимулативниот пакет, кој е повеќе насочен кон индустријата, инфраструктурата и еколошкиот живот. Тежината во форма на индивидуални учества треба да биде претставена од индустрии кои подобро би ја преживеале оваа криза и каде проценките не се претерани. Тука главно се вклучува здравството, индустријата и негата, а Азија се издвојува меѓу регионите. Енергијата и материјалите се споменуваат како заштита од инфлација во последните неколку недели, а проценките сè уште не се претерани во оваа индустрија, така што ова може да биде интересен зачин во портфолиото и преку индустриски и регионален пристап (Латинска Америка, Русија). Инвеститорите со долгорочни цели на заштеди треба да истраат и да продолжат со периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголема сума истата потребно е да ја распределат на подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работењето од дома, почистата енергија, водењето бизнис во согласност со општествените норми и придржувањето кон таканаречените препораки на ЕСГ се долгорочни трендови, а фокусирањето на долгорочните трендови историски е важна компонента во постигнување натпросечни приноси.


Можеби ќе ве интересира

НЕМА ДА БИДАТ ПОТРЕБНИ ДУРИ 300 ИЛЈАДИ ЕВРА - многу полесно ќе се основаат друштва за управување со инвестициски фондови

НЕМА ДА БИДАТ ПОТРЕБНИ ДУРИ 300 ИЛЈАДИ ЕВРА - многу полесно ќе се основаат друштва за управување со инвестициски фондови

ЗА ОБЕШТЕТУВАЊЕ НА ШТЕДАЧИТЕ ОД ЕУРОСТАНДАРД - досега се исплатени 68 милиони евра

ЗА ОБЕШТЕТУВАЊЕ НА ШТЕДАЧИТЕ ОД ЕУРОСТАНДАРД - досега се исплатени 68 милиони евра

ГЛИГОРОВА ОД НБМ ЗА ШПЕКУЛАЦИИТЕ ЗА БАНКИТЕ: Не му наштетија на банкарскиот систем и на депозитите, тие се во раст

ГЛИГОРОВА ОД НБМ ЗА ШПЕКУЛАЦИИТЕ ЗА БАНКИТЕ: Не му наштетија на банкарскиот систем и на депозитите, тие се во раст

НОВ ЗАЕМ ОД 100 МИЛИОНИ ЕВРА - парите се за Развојната банка за евтини кредити за фирмите

НОВ ЗАЕМ ОД 100 МИЛИОНИ ЕВРА - парите се за Развојната банка за евтини кредити за фирмите