09 Декември, 2019
0.0240

Фити: Лично мислам дека не може да биде загрозен македонскиот јазик

Објавено во: Македонија 18 Ноември, 2019

Лично мислам дека не може да биде загрозен македонскиот јазик, изјави академик Таки Фити во интервју за ТВ 24. 

Најави дека на 3 декември ќе излезат со Повелба за македонскиот јазик.  

„Ќе кажеме дека постои македонскиот јазик и дека имаме огромен број на македонисти во странство и го афирмираат јазикот. Тој е жива материја и мора постојано да се усовршува“ - изјави Фити.

Смета дека со Договорот од Преспа може да се јави проблем во однос на дијалектите во северна Грција, но за македонскиот јазик е категоричен дека не може да биде загрозен, затоа што долго време се твроело на тој јазик, има македонисти ширум светот. 

За Законот за јазици вели дека мултикултурализмот не се гради, со казни, со инспекции. 

Вели дека како МАНУ укажале на некои работи во однос на овој закон, дека треба да има дебата, да се зборува за него обединувачки во Собранието, со факти и аргументи, а не со уцени.

Можеби ќе ве интересира

КОЈ ГИ ОБЈАВИ: ЈО отвори истрага за објавените аудио записи на социјалните мрежи

КОЈ ГИ ОБЈАВИ: ЈО отвори истрага за објавените аудио записи на социјалните мрежи

И новиот комесар за европроширување сака ЕУ да ја исправи грешката

И новиот комесар за европроширување сака ЕУ да ја исправи грешката

Мицкоски: Со амандмани неуставниот Закон за јазици ќе го направиме уставен

Мицкоски: Со амандмани неуставниот Закон за јазици ќе го направиме уставен

ИНСУЛИНСКА ВОЈНА - за граѓански бенефит или политички поени - каков инсулин бил уништен

ИНСУЛИНСКА ВОЈНА - за граѓански бенефит или политички поени - каков инсулин бил уништен

Зошто и чии духови се вознемирија од „Македонски концепт“

Зошто и чии духови се вознемирија од „Македонски концепт“

Гасот од „Турски поток“ ќе протече кон Грција и Северна Македонија

Гасот од „Турски поток“ ќе протече кон Грција и Северна Македонија

ШТО МУДРО СМИСЛИЈА МИНИСТРИТЕ - како земјите да останат на европскиот пат по одбивњето

ШТО МУДРО СМИСЛИЈА МИНИСТРИТЕ - како земјите да останат на европскиот пат по одбивњето

НОСЕЛЕ 27 КИЛОГРАМИ МАРИХУАНА ЗА ГРЦИЈА - Полицијата ги приведе

НОСЕЛЕ 27 КИЛОГРАМИ МАРИХУАНА ЗА ГРЦИЈА - Полицијата ги приведе

Охрид СОС со драматичен аларм - новиот закон за легализација на дивоградби е штетен

Охрид СОС со драматичен аларм - новиот закон за легализација на дивоградби е штетен