14 Август, 2020
0.0373

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат

Објавено во: Економија 13 Јули, 2020

Звучи парадоксално, но на финансиските друштва во Македонија, иако се тие кои даваат брзи кредити за време на корона-кризата, и на самите им е тешко да опстанат во настанатата ситуација од која се погодени истите.

Според информациите до кои дојде „Фактор“, кај „Тиго фајнанс“ се отпуштени голем дел од вработените затоа што затворени се повеќе филијали. Тие што останале на работа само примале уплати за веќе издаданите кредити. Не соопштуваат колку вработени отпуштиле, ниту колкаво е кредитирањето засега.

„Моментално бројката на вработени е оптимална, согласно тековниот волумен на работа. Оттука, и согласно официјалните податоци, може да се забележи дека Тиго е најголем работодавач за 2019, а тоа планираме да биде случај и за оваа, 2020 година. Дополнително, Тиго се издвојува според најголеми приходи од работењето и најголем процентуален раст на истите. Тиго Фајнанс направи измени во скорингот, анализата на ризик и ги земавме предвид нестабилноста на пазарот и од таа причина кредитирањето е во помал обем од претходно, но тој тренд завршува со завршувањето на вонредната состојба и опоравувањето на економијата„ гласеше одговорот кој го добивме од Тиго Фајнанс.

Пред здравствената криза беше забележан своевиден продор на овие друштва на финансискиот пазар, за време на кризата дел од нив не успеаја да се изборат, па мораат да посегнат по превземање непопуларни мерки.

Можеби ќе ве интересира

ИМАЛО ЛИ ЗАИНТЕРЕСИРАН ИНВЕСТИТОР - кој сакал да достави понуда за Еуростандард банка?

ИМАЛО ЛИ ЗАИНТЕРЕСИРАН ИНВЕСТИТОР - кој сакал да достави понуда за Еуростандард банка?

Зошто Македонците доцна заминуваат од домот на родителите?

Зошто Македонците доцна заминуваат од домот на родителите?

Нема да можете да плаќате сметки во пошта, еве зошто...

Нема да можете да плаќате сметки во пошта, еве зошто...

ПАД ВО ТУРИЗМОТ ЗА 95 ОТСТО: Мал број Срби, Турци, Бугари, Албанци сепак шетале низ Македонија

ПАД ВО ТУРИЗМОТ ЗА 95 ОТСТО: Мал број Срби, Турци, Бугари, Албанци сепак шетале низ Македонија

КХВ: Укината дозволата на Дирекцијата на Еуростандард, пазарот останува стабилен

КХВ: Укината дозволата на Дирекцијата на Еуростандард, пазарот останува стабилен

Отворете сметка или депозит во Халкбанк и добијте ваучер за да се почестите на наша сметка

Отворете сметка или депозит во Халкбанк и добијте ваучер за да се почестите на наша сметка

Се огласија винариите и трговците со вино: Откупните цени се мали затоа што државата не помага

Се огласија винариите и трговците со вино: Откупните цени се мали затоа што државата не помага

Берзата трајно ја исклучи Еуростандард банка од членство

Берзата трајно ја исклучи Еуростандард банка од членство

ФОНДОТ ЗА ОСИГУРУВАЊЕ ДЕПОЗИТИ ДО ШТЕДАЧИТЕ - ќе има известување кога и преку кои банки ќе тече обесштетувањето

ФОНДОТ ЗА ОСИГУРУВАЊЕ ДЕПОЗИТИ ДО ШТЕДАЧИТЕ - ќе има известување кога и преку кои банки ќе тече обесштетувањето