07 Јули, 2020
0.0446

Финансиска поддршка за исплата на априлски плати добиле 42 големи компании

Објавено во: Економија 02 Јуни, 2020

Од вчера до 7 јуни работодавачите може да поднесуваат барања за финансиска поддршка за исплата на плата за месец мај 2020 година, односно до 5 јуни барања за субвенционирање на 50 отсто од придонеси од задолжително социјално осигурување и барање за финансиска поддршка на самостојните вршители на дејност, објави Генералниот секретаријат на Владата.

Во месецот што измина Управата за јавни приходи прими, провери и обработи вкупно 23.861  барања за финансиска поддршка за исплата на плата на повеќе од 120 илјади вработени. Мал број на барања се сè уште во постапка на проверување и обработување.

Само мерката финансиска поддршка за исплата на плати за месец април ја искористиле 19.350 компании за 127.426 вработени лица од кои:

- 42 компании кои  имаат над 250 вработени (за 26.680 вработени);
- 300 компании се со број на вработени од 51 до 250 (за 27.635 вработени);
- 19.008 се компании со број на вработени од 1 до 50 (за 73.111 вработени).

Комбинација на мерката финансиска поддршка за исплата на плата и мерката субвенционирање на 50% од придонесите од задолжително осигурување ја искористиле 1.427 компании со 10.668 вработени, од кои 516 од дејноста транспорт, 724 од угостителство и 187 од туризам и тоа:

- 3 компании со над 250 вработени (за 478 вработени);
- 24 компании се со вработени од 51 до 250 (1.984 вработени);
- 1.400 компании со број на вработени од 1 до 50 (8.206 вработени).

Само мерката субвенционирање на 50% од придонесите од задолжително социјално осигурување ја искористиле 1.680 компании, опфатени се 12.011 вработени лица и тоа:

- 3 компании се со над 250 вработени (846 вработени);
- 24 компании се со вработени од 50 до 250  (2.082 вработени);
- 1.653 компании се со вработени од 1 до 51 (за 9.083 вработени).

Мерката финансиска поддршка на физичко лице кое врши самостојна дејност е искористена од страна на 5.187 самовработени лица со поднесени комплетни барања за БФС-СВД. По оваа мерка на физичките лица кои вршат самостојна дејност одобрен им е и исплатен вкупен износ од 75.211.500 денари.

Користењето на финансиската поддршка од страна на работодавачите по региони како што ги администрира УЈП: Скопје  5.787, Штипско 3.310, Тетовско 3.591, Струмичко 1.372, Битолско 3.252, Прилепско 2.038.

Можеби ќе ве интересира

Лукаревска: ДДВ во угостителството 10 отсто, за занаетчиите 5 проценти

Лукаревска: ДДВ во угостителството 10 отсто, за занаетчиите 5 проценти

Кои се битолските милионери?

Кои се битолските милионери?

БЕРБА ПОД МАСКИ: Овоштарите се плашат дека нема да можат да најдат сезонци

БЕРБА ПОД МАСКИ: Овоштарите се плашат дека нема да можат да најдат сезонци

Macedonia Timeless укинато уште пред три години, за ребрендирањето ќе се чека нов владин мандат

Macedonia Timeless укинато уште пред три години, за ребрендирањето ќе се чека нов владин мандат

Забавени се нарачките за германските фабрики

Забавени се нарачките за германските фабрики

СЕВЕРНА И ЈУЖНА АМЕРИКА ЌЕ БИДАТ НАЈПОГОДЕНИ: Пандемијата ќе „скрати“ 400 милиони работни места

СЕВЕРНА И ЈУЖНА АМЕРИКА ЌЕ БИДАТ НАЈПОГОДЕНИ: Пандемијата ќе „скрати“ 400 милиони работни места

Скокнаа цените на угостителските услуги, но има еден исклучок

Скокнаа цените на угостителските услуги, но има еден исклучок

ЗАКАНА ЗА ЕКОНОМИЈАТА: Германија ќе достигне невработеност од 10 отсто?

ЗАКАНА ЗА ЕКОНОМИЈАТА: Германија ќе достигне невработеност од 10 отсто?

Чудно толкување на Град Скопје: Нема илјада евра субвенција за инвертер ако си се греел претходно на струја

Чудно толкување на Град Скопје: Нема илјада евра субвенција за инвертер ако си се греел претходно на струја