26 Јануари, 2020
0.0164

Филипче: Бројот на возила во Брза помош е удвоен

Објавено во: Македонија 01 Декември, 2019


“Итната помош е еден од сегментите кои најмногу ги зајакнавме во изминативе 2 години”, рече Министерот за здравство, Венко Филипче при гостувањето на дебатната емисија Детектор на ТВ Сител. Како што тој изнесе, во овој период примени се 84 доктори и околу четириесетина од нив распределени се токму во Итната медицинска помош соодветно на потребите, во Скопје и во другите градови. Покрај нововработените доктори, за Брзата помош набавени се и 12 нови возила, а уште 7 ќе следат. Со овие инвестиции, министерот рече дека значително се зголемуваат капацитетите на Итната помош.

“Со зголемување на кадарот и новиот возен парк значително е скратено времето на чекање, до 7 минути во Скопје, а 12 до 13 надвор од Скопје. Итната помош е брза и ефективна услуга за потребите на граѓаните така што наспроти ширењето лажни вести од страна на ВМРО ДПМНЕ дека Итната помош не била ефективна при интервенција, овие бројки и факти кажуваат дека Итната медицинска помош во македонското здравство ги зголемува капацитетите да излезе пресрет на секоја ситуација”, изјави министерот Венко Филипче во неговото гостување во ТВ емисијата Детектор на ТВ Сител. 

Докторите специјалисти во изминатите две години добија зголемување на платите до 40% што е најголемо досега. Овие зголемувања се одвиваа во три наврати, рече Филипче

“Со зголемување на платите континуирано инвестираме во човечки капитал. Вкупното зголемување на платите (основната плата и сумата за дежурства) од 2018 година заклучно со тоа што ќе следи во февруари 2020 година, за лекар специјалист е над 40%, исто толку е и за наставен кадар. За лекар специјалист само во февруари зголемувањето е 25%, за општите лекари 15%, а 10% за медицинските сестри. Кумулативно за Клиничкиот центар за минатата година зголемувањето е 23%.  Тоа е инвестицијата во човечкиот капитал од 2 милијарди денари за 2 години, во основната плата и за дежурствата. Со зголемувањето на основната плата во три наврати досега, и зголемувањето на дежурствата е направена инвестиција во примањата од најголем обем досега, што е првпат да се случи во јавното здравство”, потенцираше министерот.

Покрај за платите министерот зборуваше и за укинувањето на квотите.

“Пациентите заслужуваат да имаат лесен пристап до лекови, а укинувањето на квотите за лекови на рецепт овозможи полесен и сигурен пристап до лекови. Со контролата во издавањето на лековите, се постигна намалување на потрошувачката на лекови дури и до 30% во некои региони. Во фармацевтскиот сектор се направија големи реформи, а новите квоти за лекови е една од нив, граѓаните имаат лекови во кој било ден од месецот, сите лекови се со сертификат”, истакна Филипче.


Можеби ќе ве интересира

Димитров: Николовски лаже дека никој од власта не бил во Давос

Димитров: Николовски лаже дека никој од власта не бил во Давос

Бирото за јавна безбедност ќе ја „лови“ порнографската група

Бирото за јавна безбедност ќе ја „лови“ порнографската група

Која е групата за порнографија меѓу средношколците - паника кај професорите и родителите

Која е групата за порнографија меѓу средношколците - паника кај професорите и родителите

Мајката и двата сина го задушиле таткото - МВР ги откри и тие се во притвор

Мајката и двата сина го задушиле таткото - МВР ги откри и тие се во притвор

Оливер Спасовски отиде во Центар Жупа и се пофали со социјалните мерки

Оливер Спасовски отиде во Центар Жупа и се пофали со социјалните мерки

Каде ли отишла младата жена, никој не знае веќе седми ден

Каде ли отишла младата жена, никој не знае веќе седми ден

Ја лажел жената дека му е кум на нејзиниот син и и зел 10 илјади денари

Ја лажел жената дека му е кум на нејзиниот син и и зел 10 илјади денари

Заев и врати на Ла Верита - немаа ништо против мене, инаку ќе ме уништеа

Заев и врати на Ла Верита - немаа ништо против мене, инаку ќе ме уништеа

Ќе го омекне ли Заев Мицкоски за законот - или пак ќе помагаат независните

Ќе го омекне ли Заев Мицкоски за законот - или пак ќе помагаат независните