02 Декември, 2022
0.0231

ФАКТОР ДОЗНАВА: За кого ќе има повисоки даноци од 1 јануари?

Објавено во: Економија 07 Октомври, 2022

Добивај вести на Viber

Со примена на новиот владин закон на личен доход од 1 јануари 2023 година, ќе се зголемат стапките со кои се оданочуваат личните приходи по сите основи, дознава Фактор неофицијално. 

Со ова ќе бидат опфатени даночни образници кои остваруваат доход по овие основи: 

- доход од работа

-доход од самостојна дејност

-доход од авторски и сродни права

-доход од продажба на сопствени земјоделски производи (кај приходите по овие основи до износ до 1.080.000 ќе се плаќа 10 отсто данок, а над тој износ ќе изнесува 18 отсто данок на личен доход)

Стапката од 10 се зголемува на 15 отсто на доходите кои се остваруваат по следниве основи: 

-доход од закуп и подзакуп

-доход од права на индустриска сопственост

-доход од капитал, дивиденда

-капитални добивки

-доход од игрите на среќа

-доход од осигурување

Доколку Владата не смени нешто веројатно многу од даночните обрзници ќе сменат седиште во други земји, каде има поповолно оданочување. Ќе се зголеми и даночното затајување како негативен ефект. 

Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2022 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

ЕУ ќе зададе удар на цената на руската нафта - има договор?

ЕУ ќе зададе удар на цената на руската нафта - има договор?

Газдите во Германија не сакаат млади работници?

Газдите во Германија не сакаат млади работници?

НЛБ Банка прогласена за „Банка на годината за 2022“ од The Banker

НЛБ Банка прогласена за „Банка на годината за 2022“ од The Banker

ОБЈАВЕНИ НАЈНОВИТЕ БРОЈКИ ЗА МАКЕДОНСКИОТ БДП - раст од само два отсто, градежништвото потфрли и слабо ја билдаше економијата

ОБЈАВЕНИ НАЈНОВИТЕ БРОЈКИ ЗА МАКЕДОНСКИОТ БДП - раст од само два отсто, градежништвото потфрли и слабо ја билдаше економијата

Електродистрибуција ги извести институциите кои компаниите треба да се вратат на отворен пазар

Електродистрибуција ги извести институциите кои компаниите треба да се вратат на отворен пазар

Македонија2025 со силен придонес за економскиот развој фокусиран на младите

Македонија2025 со силен придонес за економскиот развој фокусиран на младите

РАМЕН ДАНОК: ВАНЧО УЗУНОВ - ова не е левичарски, нашите луѓе го сметаат данокот за казна, МИЛЕ БОШКОВ - бизнисот ја поздравува владината одлука

РАМЕН ДАНОК: ВАНЧО УЗУНОВ - ова не е левичарски, нашите луѓе го сметаат данокот за казна, МИЛЕ БОШКОВ - бизнисот ја поздравува владината одлука

ШВАЈЦАРИЈА ОТКРИ КОЛКУ ВРЕДИ ЗАМРЗНАТИОТ РУСКИ ИМОТ: Санкциониран само мал дел од она што Русите го поседуваат

ШВАЈЦАРИЈА ОТКРИ КОЛКУ ВРЕДИ ЗАМРЗНАТИОТ РУСКИ ИМОТ: Санкциониран само мал дел од она што Русите го поседуваат

САКААТ ДА ГИ ИСКОРИСТАТ ОГРОМНИТЕ МОЖНОСТИ ШТО ГИ НУДИ МОДЕРНИЗАЦИЈАТА НА ЗЕМЈАТА - мултинационалните компании бараат поголема технолошка соработка со Кина

САКААТ ДА ГИ ИСКОРИСТАТ ОГРОМНИТЕ МОЖНОСТИ ШТО ГИ НУДИ МОДЕРНИЗАЦИЈАТА НА ЗЕМЈАТА - мултинационалните компании бараат поголема технолошка соработка со Кина