17 Јануари, 2022
0.0196

ЕСМ ќе купува милион тони јаглен до крајот на следната година

Објавено во: Економија 29 Ноември, 2021

АД ЕСМ конечно ја објави тендерската документација пред јавноста во која повикува на прибирање на понуди за 810.000 тони јаглен за РЕК Битола и 170.000 тони јаглен за РЕК Осломеј. 

Овој пат понудите ќе се прибираат до 31 декември 2022 преку отворен систем на набавки до исполнување на средствата. Минималните количини кои може да се достават се 50.000 тони за РЕК Битола и 20.000 тони за РЕК Осломеј. Квалитетот на јагленот ќе се тестира лабораториски за да се види дали ја има минималната калорична вредност. Покрај тоа, критериум за избор ќе бидат и цената и големината на понудените количини. Понудувачите ќе треба да доставуваат и пробни количини за да се види како ќе реагираат котлите и опремата.

Засега „Електрани на Северна Македонија“ објави дека е прифатена само една понуда до 90 илјади тони јаглен за потребите за РЕК Битола, како и 130 илјади тони за РЕК Осломеј, кој допрва треба да се рестартира.

Од деветтте фирми кои дадоа 14 понуди за РЕК Битола, дел не одговараа технички во однос на јагленот, додека дел  имаа недостатоци во економско-финансиската евалуација, односно во назначениот рок немаа доставено комплетна документација, според претходното соопштение на најголемиот производител на електрична енергија во земјата.

Од тие причини, беше решено повторно да биде објавен отворен повик, откако за претходните два не беше објавена техничката документација.

ТЕЦ „Осломеј“ долго време не е во полна функција и работи интервентно. Оваа кризна сезона Електрани на Северна Македонија реши да го пушти во погон и овој капацитет бидејќи РЕК „Битола“ повеќе од пет години не работи во полн капацитет со сите три блока.

Претходната анализа на „Фактор“ покажа дека за превземање од регионалната мрежа од буџет се издвоени една милијарда денари, а за тендерите на кои ЕСМ купуваше струја за своите потреби од 7 до 20 ноември се платени уште околу 800 милиони денари. Кога ќе се удри црта досега скоро пола од 4 милијарди буџетски пари ги „изгоре“ струјната криза

Електроенергетската криза го зема данокот и го тенчи купчето од 65 милиони евра – пари кои Владата со прогласување на енергетска кризна состојба им ги префрли на двете државни електроенергетски компании ЕСМ (поранешно ЕЛЕМ) и на МЕПСО.

За 20 дена двете компании „стопија“ безмалку половина од помошта која им беше ставена на располагање со прогласување на енергетската криза на 7 ноември. 

А.К.

Можеби ќе ве интересира

ЕСМ СЛЕДНАТА НЕДЕЛА ОФИЦИЈАЛНО ЌЕ ГО ПРЕЗЕМЕ УПРАВУВАЊЕТО СО БЕГ ДО ЗАВРШУВАЊЕТО НА КРИЗАТА: ЕСМ потпиша договор со ТЕ-ТО

ЕСМ СЛЕДНАТА НЕДЕЛА ОФИЦИЈАЛНО ЌЕ ГО ПРЕЗЕМЕ УПРАВУВАЊЕТО СО БЕГ ДО ЗАВРШУВАЊЕТО НА КРИЗАТА: ЕСМ потпиша договор со ТЕ-ТО

АКО ЕВТИНАТА ТАРИФА НЕ ЈА УКИНЕТЕ ТОГАШ ПОВЕЌЕ ЌЕ ЈА ПОКАЧИТЕ ЦЕНАТА НА СТРУЈАТА: Анѓушев тврди дека цената на електричната енергија ќе се стабилизира

АКО ЕВТИНАТА ТАРИФА НЕ ЈА УКИНЕТЕ ТОГАШ ПОВЕЌЕ ЌЕ ЈА ПОКАЧИТЕ ЦЕНАТА НА СТРУЈАТА: Анѓушев тврди дека цената на електричната енергија ќе се стабилизира

Владата донесе Уредба за прогласување кризна состојба

Владата донесе Уредба за прогласување кризна состојба

Бислимовски тврди дека ќе се подобри квалитетот на испораката на топлинската енергија

Бислимовски тврди дека ќе се подобри квалитетот на испораката на топлинската енергија

Решение има, радијаторите ќе останат топли

Решение има, радијаторите ќе останат топли

БЕГ: Се решава проблемот и се надеваме на позитивен исход и непрекинато снабдување со топлинска енергија

БЕГ: Се решава проблемот и се надеваме на позитивен исход и непрекинато снабдување со топлинска енергија

Во една од европските земји секој четврти угостител останал без работа поради пандемијата

Во една од европските земји секој четврти угостител останал без работа поради пандемијата

ДУРИ 60.000 ДОМАЌИНСТВА СЕ ВО ГРЧ - уште нема решение за парното

ДУРИ 60.000 ДОМАЌИНСТВА СЕ ВО ГРЧ - уште нема решение за парното

Во кој дел на Германија работниците земаат повисоки плати?

Во кој дел на Германија работниците земаат повисоки плати?