03 Април, 2020
0.0400

Владата му го смени името во „преспанско“ и на странскиот инвеститор „Гентерм“

Објавено во: Економија 26 Февруари, 2020

Една од најголемите странски инвестиции од времето на владеење на поранешниот премиер Никола Груевски, прилепски „Гентерм“, го промени својот официјален назив и во истиот го додаде новото уставно име на земјата. Според евиденцијата на „Фактор“, ова е единствен странски инвеститор до сега кој менува името според Преспанскиот договор.

Во владината одлука за определување на периодот на закуп на градежното земјиште во Технолошко индустриската развојна зона Прилеп и за висината на закупнината „Друштвото за производство, трговија и услуги Гентерм Македонија Дооел увоз-изоз Прилеп“ се менува со зборовите „Друштвото за производство, трговија и услуги Гентерм Северна Македонија Дооел увоз-извоз Прилеп“.

Ваквата одлука се должи според договорот за закуп и за закупната цена на градежното земјиште во технолошко-индустриската развојна зона во Прилеп.

Директорката на Централниот регистар, Марија Бошковска - Јанковски вели дека законски не постојат задолженија едно трговско друштво да го промени името, но дека тоа зависи и од тоа каква е неговата поврзаност со државните органи.

- Уставното име мора да се промени само кај државните институции, но не и трговските друштва, иако има и кај нив такви кои на доброволна основа го прават тоа. Една фирма кое го користи старото уставно име мора да направи промени единствено доколку има ненаков вид на договор со државата или истата има дел од сопственоста, вели Бошковска - Јанковски.

Странската гринфилд инвестиција Гентерм“ во 2018 остварила приход од 56,2 милиони евра и има добивка од 2,5 милиони евра. Оваа компанија се занимава со снабдување на големите автомобилски корпорации со електрична и електронска опрема за вградување во возилата. Гентерм е најголемата компанија во Прилеп, пред Прилепска пиварница, Витаминка и Мермерниот комбинат.

Американската корпорација од страна на најголемите производители во автомобилска индустрија е призната како најдобар добавувач на клима системи за греење и ладење  на седишта и управувачи, електроника и кабли за автомобилски брендови како што се „Форд” , „Џенерал Моторс”, „Тојота”, „Лексус” и „Киа”. 

Откако во декември, 2012 година беше поставен камен-темелник на ТИРЗ Прилеп, веќе во декември, 2014 година „Гентерм” ја објави својата одлука за реализација на инвестицијата во оваа зона, а во јули 2016 компанијата официјално започна со работа.

Бројката на вработени се движи помеѓу 1.500 и 2.000 работници. Груевски своевремено рече дека инвестицијата е резултат на заеднички сили од повеќе лица и долго работење на Владата со оваа компанија, по долги убедувања. 

Александар Кузмановски

Можеби ќе ве интересира

Нема минимална плата од 14.934 денари во наредните три месеци

Нема минимална плата од 14.934 денари во наредните три месеци

Јавните претпријатија започнаа со уплаќање на добивките кон буџетот

Јавните претпријатија започнаа со уплаќање на добивките кон буџетот

АЗЕСКИ НА ЖЕШКА ЛИНИЈА СО КОЛЕГИТЕ ОД РЕГИОНОТ - мора да се отворат транспортните коридори и да стигнат суровините

АЗЕСКИ НА ЖЕШКА ЛИНИЈА СО КОЛЕГИТЕ ОД РЕГИОНОТ - мора да се отворат транспортните коридори и да стигнат суровините

Пауновски: Во Битола запечатени повеќе од 40 кафемати

Пауновски: Во Битола запечатени повеќе од 40 кафемати

Заев објасни што е тоа „чекич и денс“

Заев објасни што е тоа „чекич и денс“

КАКО ЌЕ ПОМАГА ЕК: 100 милијарди евра за да не се отпуштат работниците

КАКО ЌЕ ПОМАГА ЕК: 100 милијарди евра за да не се отпуштат работниците

Седница на отворено: Град Скопје ќе се откаже од дел од најголемите приходи

Седница на отворено: Град Скопје ќе се откаже од дел од најголемите приходи

По колкава награда добија Чифлиганец, Етеми, Таки Фити..

По колкава награда добија Чифлиганец, Етеми, Таки Фити..

Три месеци се чека за нега од друго лице, Бајрактар вели од понеделник ќе биде се во ред

Три месеци се чека за нега од друго лице, Бајрактар вели од понеделник ќе биде се во ред