27 Февруари, 2020
0.0191

Дури 37 отсто македонски семејства не можат да си ги платат сметките

Објавено во: Економија 24 Јануари, 2020

Секое трето семејство во Македонија не може да си ги плати сметките. 

Овие податоци се однедуваат за 2018 година, а претходните години земјава котирала полошо. 

Евростат објави дека речиси 37 отсто или 209.000 домаќинства  имаат проблем редовно да платат за електрична енергија, парно греење и  вода. Претходните години тој број надминувал и над 40 отсто.

Во  ЕУ, скоро 7 отсто од семејствата се соочуваат со овој проблем. 

Кај јужниот сосед 36 отсто го имаат овој проблем, а во Бугарија 30 отсто од домаќинствата. 

Во развиените земји, овој процент е многу низок. Во Швајцарија само 4.1 отсто семејства имаат потешкотии да си ги платат сметките, во Малта 6.9 отсто, Австрија 2.4, Холандија 1.5 отсто. Во Полска 6.3, а во Португалија 4.5 отсто домаќинства не можат да си ги покријат сметките. Во Норвешка смао 2.7 отсто имаат ваков проблем. 

Можеби ќе ве интересира

ПРОГНОЗА НА РУСКИ МИНИСТЕР: Нафтата ќе биде актуелна во следните 20 години

ПРОГНОЗА НА РУСКИ МИНИСТЕР: Нафтата ќе биде актуелна во следните 20 години

ПАК ЛИ ЌЕ СЕ МАЧИМЕ СО КАПИТАЛНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ - во јануари само 6,5 милиони евра

ПАК ЛИ ЌЕ СЕ МАЧИМЕ СО КАПИТАЛНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ - во јануари само 6,5 милиони евра

Скопјанка пред две години заработила 17 милиони евра

Скопјанка пред две години заработила 17 милиони евра

Конечно пуштена во употреба новата шестоседна жичница на Попова Шапка

Конечно пуштена во употреба новата шестоседна жичница на Попова Шапка

Стабилни приходи: Стопанска банка Битола одработи со добивка

Стабилни приходи: Стопанска банка Битола одработи со добивка

Билал Суџубаши останува Претседател на УО на Халк Банка

Билал Суџубаши останува Претседател на УО на Халк Банка

УДАР И ЗА СВЕТСКИТЕ, АМА И ЗА НАШАТА БЕРЗА: Коронавирусот го „нападна“ индексот МБИ 10

УДАР И ЗА СВЕТСКИТЕ, АМА И ЗА НАШАТА БЕРЗА: Коронавирусот го „нападна“ индексот МБИ 10

Кој хотелиер има профит од 1,7 милиони евра?

Кој хотелиер има профит од 1,7 милиони евра?

Владата му го смени името во „преспанско“ и на странскиот инвеститор „Гентерм“

Владата му го смени името во „преспанско“ и на странскиот инвеститор „Гентерм“