28 Септември, 2022
0.0274

ДОАЃА ЦЕЛОСНА РЕЦЕСИЈА, поранешен вработен во ФЕД тврди дека ќе трае цела година

Објавено во: Финансии, Свет 05 Август, 2022

Добивај вести на Viber

Мерките на Федералните резерви на САД (ФЕД) против инфлацијата на крајот ќе го убие економското закрепнување од Ковид-19, предупредува поранешниот функционер на ФЕД, Бил Дадли.

Проблемот е што Банката на федерални резерви започна со мерките да ја скроти инфлацијата доцна, оставајќи ѝ на централната банка мал избор освен да ја сопира економијата со драстично зголемување на каматните стапки, укажува Дадли.

- Речиси сигурно ќе има целосна рецесија. Ако сè уште не сме во рецесија, мислам дека ќе бидеме во следните 12 месеци - изјави Дадли, поранешен претседател на Њујоршката централна банка, за Си-Ен-Ен.

Стравувањата од рецесија се зголемија откако владините статистики минатата недела покажаа дека американската економија се намали во пролетта, втор квартал по ред.

Иако Дадли признава дека американската економија е очигледно забавена, тој не верува дека таа е доволно ослабена за да се квалификува како рецесија - барем не сè уште. Тој посочи на „пресилниот“ раст на платите и фабричката активност.

- Тоа не е доволно широко или длабоко. Она што го видовме до денес не е доволно само по себе за да биде рецесија - рече Дадли за забавувањето. 

Стапката на невработеност останува на 3,6 отсто, блиску до најниските нивоа во изминатиот половина век.

Меѓутоа, ако економијата продолжи да слабее подоцна оваа година, Дадли рече дека е можно Националното биро за економски истражувања, официјалниот арбитер на рецесиите, да утврди дека рецесијата навистина започнала на почетокот на оваа година.

Претставниците на Федералните резерви инсистираат дека сè уште можат да го постигнат таканареченото меко приземјување - припитомување на инфлацијата без да предизвикаат рецесија.

И покрај серијата зголемувања на каматните стапки, пазарот на работни места продолжува да расте стабилно, со нешто побавно темпо.

- Сметаме дека постои пат за да можеме да ја намалиме инфлацијата додека одржуваме силен пазар на труд - рече претседателот на Федералните резерви Џером Пауел за време на прес-конференција минатата недела.

Сепак, Пауел призна дека задачата станала посложена.

- Знаеме дека патот е јасно стеснет, навистина врз основа на настани кои се надвор од наша контрола - рече тој. 

Банката на федерални резерви предводени од Пауел ги зголеми каматните стапки минатата недела за три четвртини од процентниот поен на својот втор последователен состанок.

Дадли рече дека предизвикот за Банката на федерални резерви делумно се должи на нивните лоши прогнози: централната банка не почна да ги зголемува каматните стапки додека инфлацијата веќе беше многу висока.

- Тие тргнаа навистина бавно. Тие доцнат и тоа значи дека треба да направат повеќе. А тоа го зголемува ризикот од рецесија. Мислам дека рецесија е многу веројатна и ќе бидам многу, многу изненаден ако избегнат рецесија - посјаснува Дадли.

Добрата вест е дека Дадли се обложува дека секоја претстојна рецесија ќе биде „блага“ во однос на длабочината на падот бидејќи билансите на корпоративните и домаќинствата се во пристојна форма.

Тој сепак предупреди дека континуираната висока инфлација значи дека ФЕД можеби нема да може брзо да дојде на помош со намалувања на каматните стапки насочени кон намалување на падот.

- Тоа би можело да трае подолго, бидејќи може да биде дека ФЕД не може премногу брзо да ги намали сопирачките - рече тој.

Можеби ќе ве интересира

ЛАГАРД: ЕЦБ ЌЕ ПРОДОЛЖИ ДА ГИ ЗГОЛЕМУВА КАМАТИТЕ, иако тоа ќе го ослаби растот

ЛАГАРД: ЕЦБ ЌЕ ПРОДОЛЖИ ДА ГИ ЗГОЛЕМУВА КАМАТИТЕ, иако тоа ќе го ослаби растот

РЕГУЛИРАЊЕ НА КРИПТО ПАЗАРОТ, ММФ повикува на глобален одговор кој ќе ги пополни регулаторните празнини

РЕГУЛИРАЊЕ НА КРИПТО ПАЗАРОТ, ММФ повикува на глобален одговор кој ќе ги пополни регулаторните празнини

ЌЕ НЕ СПАСУВА ГЕРМАНСКА ОБВРЗНИЦА, Владата обезбеди 250 милиони евра за отплата на стари долгови

ЌЕ НЕ СПАСУВА ГЕРМАНСКА ОБВРЗНИЦА, Владата обезбеди 250 милиони евра за отплата на стари долгови

АРТОН ЛЕНА Е ОТПОВИКАН ОД МЕСТОТО ИЗВРШЕН ДИРЕКТОР ВО ВФП ФОНД МЕНАЏМЕНТ - на негово место доаѓа Андријана Поповска

АРТОН ЛЕНА Е ОТПОВИКАН ОД МЕСТОТО ИЗВРШЕН ДИРЕКТОР ВО ВФП ФОНД МЕНАЏМЕНТ - на негово место доаѓа Андријана Поповска

Фунтата на рекордно ниско ниво, расте вредноста на доларот во однос на кошницата на валути

Фунтата на рекордно ниско ниво, расте вредноста на доларот во однос на кошницата на валути

КОМПАНИИТЕ НАГРНАА ПО КРЕДИТИ, РИЗИЧНИ ЗАДОЛЖУВАЊАТА ВО СТРАНСКИ ВАЛУТИ, затегнувањето на монетарната политика ќе ги направи кредитите уште поскапи

КОМПАНИИТЕ НАГРНАА ПО КРЕДИТИ, РИЗИЧНИ ЗАДОЛЖУВАЊАТА ВО СТРАНСКИ ВАЛУТИ, затегнувањето на монетарната политика ќе ги направи кредитите уште поскапи

ГРАЃАНИТЕ НАЈМНОГУ СЕ ЖАЛАТ ЗА ДЕБИТНИТЕ И КРЕДИТНИТЕ КАРТИЧКИ, НБ со анализа на поплаките од корисниците

ГРАЃАНИТЕ НАЈМНОГУ СЕ ЖАЛАТ ЗА ДЕБИТНИТЕ И КРЕДИТНИТЕ КАРТИЧКИ, НБ со анализа на поплаките од корисниците

БАНКАТА НА АНГЛИЈА ГИ ЗГОЛЕМИ КАМАТНИТЕ СТАПКИ, поскапувањата поттикнаа раст за половина поен втор месец по ред

БАНКАТА НА АНГЛИЈА ГИ ЗГОЛЕМИ КАМАТНИТЕ СТАПКИ, поскапувањата поттикнаа раст за половина поен втор месец по ред

ДОЛАРОТ СЕ ПОЈАК ОД ЕВРОТО, српски експерти со совети дали треба да се променат навиките на штедење

ДОЛАРОТ СЕ ПОЈАК ОД ЕВРОТО, српски експерти со совети дали треба да се променат навиките на штедење