21 Април, 2021
0.0207

Директорот Арсовски купи нови акции во ТТК банка

Објавено во: Финансии 03 Март, 2021

Претседателот на Управниот одбор на ТТК Банка се стекна со 500 акции од банката, објавија денеска на Македонска берза.

ТТК известува дека д-р Драгољуб Арсовски, претседател на Управниот одбор на Банката, се стекна со 500 обични акции, издадени од ТТК Банка АД Скопје, стои во известувањето.

ТТК банка известија минатата недела дека закажале Собрание на акционери на кое на дневен ред е одлука за распределба на дивиденда.

„Како резултат од работењето во 2020 година ТТК Банка АД Скопје оствари добивка пред оданочување во износ од 100.922.015 денари. По одбивањето на данокот на добивка во износ од 10.291.802 денари, останува добивка по оданочување во износ од 90.630.213 денари. Се предлага износот на нераспределената добивка од 90.630.213 денари да се распредели дел за резерви и дел за исплата на дивиденда во бруто-износ на обични акции, стои во предлог одлуката на ТТК банка.

Впрочем нераспределената добивка на ТТК Банка АД Скопје, по Годишната сметка за 2020 година во износ од 90.630.213 денари, се распределува на ваков начин - за  резерви 8.920.293 денари а за дивиденда за обични акции во бруто-износ  од  81.709.920 денари.

Остварениот финансиски резултат на банката чии акции котираат на официјалниот пазар на Македонска берза покажуваат дека и покрај кризата предизвикана од пандемијата, друштвото успеало да остане отпорно на негативните влијанија и на предизвиците.

Целата анализа овде

Можеби ќе ве интересира

Хрватите во просек заработуваат по 930 евра

Хрватите во просек заработуваат по 930 евра

Тихомир Петрески нов директор на Триглав Пензиско друштво

Тихомир Петрески нов директор на Триглав Пензиско друштво

Утре ќе протестираат штедачите од Еуростандард банка

Утре ќе протестираат штедачите од Еуростандард банка

НЕМА ДА БИДАТ ПОТРЕБНИ ДУРИ 300 ИЛЈАДИ ЕВРА - многу полесно ќе се основаат друштва за управување со инвестициски фондови

НЕМА ДА БИДАТ ПОТРЕБНИ ДУРИ 300 ИЛЈАДИ ЕВРА - многу полесно ќе се основаат друштва за управување со инвестициски фондови

ЗА ОБЕШТЕТУВАЊЕ НА ШТЕДАЧИТЕ ОД ЕУРОСТАНДАРД - досега се исплатени 68 милиони евра

ЗА ОБЕШТЕТУВАЊЕ НА ШТЕДАЧИТЕ ОД ЕУРОСТАНДАРД - досега се исплатени 68 милиони евра

ГЛИГОРОВА ОД НБМ ЗА ШПЕКУЛАЦИИТЕ ЗА БАНКИТЕ: Не му наштетија на банкарскиот систем и на депозитите, тие се во раст

ГЛИГОРОВА ОД НБМ ЗА ШПЕКУЛАЦИИТЕ ЗА БАНКИТЕ: Не му наштетија на банкарскиот систем и на депозитите, тие се во раст