15 Август, 2020
0.0183

Дел од компаниите наплаќаат повеќе: Министерството за финансии досега не изрекло казни за „брзи кредити“

Објавено во: Економија 13 Февруари, 2020


Министерството за финансии ги контролира, но досега не утврдило дека некое финансиско друштво кое дава таканаречени „брзи кредити“, прекршило закон и  наплатувало повеќе трошоци од максимално дозволените. Оттаму велат дека нема ни казнети компании и дека на сите контроли се било во ред. Истражување на Фактор во кое ние позајмувавме и враќавме пари во неколку финансиски друштва покажа дека има и такви кои освен трошоците кои влегуваат во стапка на вкупни трошоци (СВТ) „билдаат“ високи дополнителни трошоци кои по закон не се во вкупните годишни трошоци. За тие сознанија од финансии бараат ние да им ги доставиме.

„Со контролите на финансиските друштва не се утврдени прекршувања на ограничувањето за СВТ и не се утврдени неправилности во работењето на финансиските друштва и не се изречени  казни.Министерството за финансии врши надзор над финансиските друштва со цел да осигура законито работење на овие друштва и да ги заштити интересите на потрошувачите. За остварување на овие цели Министерството за финансии реагира и ќе продолжи да реагира на секое постапување спротивно на закон. Ве молиме со нас да ги споделите вашите сознанија за друштвата кои наплатуваат повеќе од дозволеното со цел веднаш да извршиме  контрола на нивното работење и, доколку се утврдат незаконитости, кон истите да преземеме соодветни мерки, велат од Министерството за финансии.

Оттаму додаваат дека надзорот се врши вонтеренски со анализа на извештаите, но дека прават и теренски контроли ако има пријава, повик или жалба од граѓанин.

Министерството за финансии во 2019 година со законски измени ја ограничи годишната стапка на вкупните трошоци која треба да биде најмногу пет пати  повисока од законската казнена камата.

-Со контролите на Министерствтото за финансии се утврди дека, покрај трошоците кои влегуваат во стапката на вкупни трошоци, финансиските друштва наплатуваат и други дополнителнитрошоци кои согласно Одлуката за методологијата за пресметување годишна стапка на вкупни трошоци не влегуваа во пресметката на СВТ коишто значително ги зголемуваа трошоците на кредитот. Поради тоа, беше иницирана измена на Одлуката за методологијата за пресметување годишна стапка на вкупни трошоци. Измената е донесена во септември 2019 година и од тогаш во пресметката на СВТ се вклучени и трошоците за осигурување или гарантирање на кредитот коишто не претставуваат задолжителни дополнителни услуги и трошоците коишто не се директно поврзани и со кои не е условено одобрувањето на кредитот, објаснуваат од финансии

Но, тврдат и дека имаат увид во висината на каматните стапки и трошоците кои ги наплатуваат финансиските друштва и дека од извршените контроли било утврдено дека сите финансиски друштва наплаќаат СВТ во законски ограничениот максимум.

Истражувањето на Фактор покажа дека кредитите кои граѓаните ги добиваат од финансиските друштва се навистина брзи, и дека се солиден извор на пари за итни потреби. Сепак парите треба мудро треба да се позајмуваат, а пред да ги земе клиентот треба добро да се информира за сите трошоци од позајмувањето. 

Она што „Фактор“ го заклучи од оваа дополнителна анализа кога брзиот кредит би се враќал тековно според утврдените рати на исплата, најисплатливо е подигнувањето кредит во финансиското друштво „ИутеКредит“ или СН Финансии поради најниската стапка на вкупни трошоци.

А.Т.


Можеби ќе ве интересира

Германските работодавачи против владиното решение за ограничување на бројот на работници од Западен Балкан

Германските работодавачи против владиното решение за ограничување на бројот на работници од Западен Балкан

Димитар Апасиев: Против наплаќања на провизии од банките, како во Србија

Димитар Апасиев: Против наплаќања на провизии од банките, како во Србија

Бранимир Јовановиќ: Доколку знаела за Еуростандард, Нина Ангеловска не смеела да го повлекува депозитот

Бранимир Јовановиќ: Доколку знаела за Еуростандард, Нина Ангеловска не смеела да го повлекува депозитот

Денеска е последен ден за трошење на платежните картички, остануваат многу неподигнати

Денеска е последен ден за трошење на платежните картички, остануваат многу неподигнати

Како ќе се спаси германската економија?

Како ќе се спаси германската економија?

Македонија е најевтина земја во Европа - Британците би заштедиле ако се преселат овде

Македонија е најевтина земја во Европа - Британците би заштедиле ако се преселат овде

Костовски: Точно е дека како групација имаме долг од пет милиони евра кон Комерцијална банка - под хипотека се зградата, Поштенска банка и Палата Македонија

Костовски: Точно е дека како групација имаме долг од пет милиони евра кон Комерцијална банка - под хипотека се зградата, Поштенска банка и Палата Македонија

Сопственикот на банката обвинува: поранешниот директор Петковски го натера вујко му да формира фирма со пет илјади евра, а потоа му даде кредит од 1,2 милиони евра

Сопственикот на банката обвинува: поранешниот директор Петковски го натера вујко му да формира фирма со пет илјади евра, а потоа му даде кредит од 1,2 милиони евра

КОМПАНИЈА ФОРМИРАНА ВО ДУБАИ САКАЛА ДА ЈА КУПИ ЕУРОСТАНДАРД - Костовски ќе вложел и свои 2,5 милиони евра само да се спаси банката

КОМПАНИЈА ФОРМИРАНА ВО ДУБАИ САКАЛА ДА ЈА КУПИ ЕУРОСТАНДАРД - Костовски ќе вложел и свои 2,5 милиони евра само да се спаси банката