11 Јули, 2020
0.0187

Дали знаете кој е бројот што се смета за свет на ВЕЛИГДЕН?

Објавено во: Стил 19 Април, 2020


Симболиката на броеви зазема значајно место во христијанството и многу настани од Библијата, Стариот и Новиот Завет се објаснети со бројки. За Велигден се врзуваат овие бореви: три, седум, дванаесет, четириесет и педесет, но исто така и бројот тринаесет, кој се смета за баксузен од народот затоа што во Последната (тајната) вечера имаше тринаесетмина, откако Јуда Искариот го издаде Христа. Бројот 13 ја симболизира темнината на земјата на Христовата смрт.

Број еден во христијанството претставува еден Бог, создател на небото и земјата, додека бројот шест ги симболизира шесте дена во кои е создаден светот. Број два ги симболизира Христовите две природи: човечката и боженствената, а бројот осум претставува повторното раѓање, така што христијанските крштевања обично сеоктагони, во повторното раѓање преку крштевањето.

За останатите броеви повеќе може да прочитате на Машки Магазин.

Можеби ќе ве интересира

Интервју со Бобан Милошески: Специјалната војска „Авалон“ ќе се бори до последен момент

Интервју со Бобан Милошески: Специјалната војска „Авалон“ ќе се бори до последен момент

Сакате да се збогатите? Одете во Мариово, Стогово и Куманово

Сакате да се збогатите? Одете во Мариово, Стогово и Куманово

Женска политичка модна битка: Која од нашите политичарки во изборна кампања остава стилски впечаток?

Женска политичка модна битка: Која од нашите политичарки во изборна кампања остава стилски впечаток?

Првата македонска ултрамаратонка што го истрча Мон Блан моментно тренира трчајќи по ќерката: Приказната на Светлана Стојаноска Ивановска

Првата македонска ултрамаратонка што го истрча Мон Блан моментно тренира трчајќи по ќерката: Приказната на Светлана Стојаноска Ивановска

На моето дете ќе му кажам дека сурогат мајка ми помогна да го донесам на свет: Искрено со Весна, за борбата да се оствари како мајка

На моето дете ќе му кажам дека сурогат мајка ми помогна да го донесам на свет: Искрено со Весна, за борбата да се оствари како мајка

ФОТО: Бектеши и честита роденден на сопругата

ФОТО: Бектеши и честита роденден на сопругата

Фотогалерија од Градиште: Безбедносните мерки заборавени

Фотогалерија од Градиште: Безбедносните мерки заборавени

Откриена е причината: Зошто Тесла умрел во беда и долгови?

Откриена е причината: Зошто Тесла умрел во беда и долгови?

Никогаш не се лутеше, се решаваше со насмевка: Таткото на Влатко Илиевски за споменот на синот

Никогаш не се лутеше, се решаваше со насмевка: Таткото на Влатко Илиевски за споменот на синот