15 Август, 2020
0.0356

Дали пандемијата ќе ги поскапе занаетчиските услуги?

Објавено во: Економија, Корона Вирус 04 Јуни, 2020

Занаетчиите продолжија со работа, но покачување на цените на занаетчиските производи и услуги  нема, вели Анета Атанасовска, од Комора на занаетчии Скопје.

Објаснува дека сега занаетчиите работат со истите цени и со дополнителни трошоци за заштитна опрема, маски, ракавици  и средства за хигиена и  дезинфекција, која што задолжително мора да ја користат, за да обезбедат услови за вршење на дејност.

„Занаетчиите не ги покачија цените од причина што се свесни дека клиентите не се во можност да платат повеќе  поради кризата од пандемијата со која се соочуваат како бизнисите така и граѓаните. За периодот додека не работеа или вршеа дејност со намален обем на работа, загубата не може да ја надоместат со зголемување на цените на услугите или производите кои ги нудат, тоа не е решение на проблемот. Поголем проблем се јавува во наредниот период додека трае кризата од пандемијата со коронавирусот, и се јавува прашањето како ќе ги одржиме занаетчиските бизнисите ликвидни во ситуација кога имаме намален обем на работа, и намален приход. Финансиската поддршка за самостојните вршители на дејност согласно уредбата се однесува за април и мај 2020 година, и со тоа завршува во рамки на вториот пакет мерки на Владата“, изјави Атанасовска.

Но, во периодот кој следи и самите занаетчии не знаат дали работата ќе се нормализира или ќе има пад.

„Сега засега нема покачување на цените, затоа што за тоа нема услови. Ние не работевме, но и другите луѓе не работеа во меѓувреме. Кога требаше да работиме бевме затворени, така што испуштивме многу матури, свадби. Сега имаме намалување на обемот на работа за 30 до 40 отсто, а како ќе биде понатаму и дали ќе има зголемување на цените на услугите, времето ќе покаже“, вели фризерка.

Кон крајот на март занаетчиите се пожалија дека се пред крах.

Поради вонредната состојба дуќаните им беа затворени.

Само во регистарот на Занаетчиска комора Скопје се регистрирани 2.000 активни занаетчии од најразлични дејности, бројка која не е за занемарување.

Македонија уште е во вонредна состојба, а бројот на заболени од Ковид-19 последниве денови расте.

Сања Атанасовска

Можеби ќе ве интересира

Како ќе се спаси германската економија?

Како ќе се спаси германската економија?

Македонија е најевтина земја во Европа - Британците би заштедиле ако се преселат овде

Македонија е најевтина земја во Европа - Британците би заштедиле ако се преселат овде

Костовски: Точно е дека како групација имаме долг од пет милиони евра кон Комерцијална банка - под хипотека се зградата, Поштенска банка и Палата Македонија

Костовски: Точно е дека како групација имаме долг од пет милиони евра кон Комерцијална банка - под хипотека се зградата, Поштенска банка и Палата Македонија

Сопственикот на банката обвинува: поранешниот директор Петковски го натера вујко му да формира фирма со пет илјади евра, а потоа му даде кредит од 1,2 милиони евра

Сопственикот на банката обвинува: поранешниот директор Петковски го натера вујко му да формира фирма со пет илјади евра, а потоа му даде кредит од 1,2 милиони евра

КОМПАНИЈА ФОРМИРАНА ВО ДУБАИ САКАЛА ДА ЈА КУПИ ЕУРОСТАНДАРД - Костовски ќе вложел и свои 2,5 милиони евра само да се спаси банката

КОМПАНИЈА ФОРМИРАНА ВО ДУБАИ САКАЛА ДА ЈА КУПИ ЕУРОСТАНДАРД - Костовски ќе вложел и свои 2,5 милиони евра само да се спаси банката

Тонат економиите на три европски земји поради пандемијата

Тонат економиите на три европски земји поради пандемијата

Костовски: Не ја ставајте во овој вител Нина Ангеловска, таа е стар клиент на банката

Костовски: Не ја ставајте во овој вител Нина Ангеловска, таа е стар клиент на банката

Костовски обвини за смислено сценарио, ако се прифати стечајот ќе ја тужи државата и Народна банка

Костовски обвини за смислено сценарио, ако се прифати стечајот ќе ја тужи државата и Народна банка

Ангеловска-Бежоска кај Пендаровски: Максимални напори за обештетувањето на депонентите во Еуростандард

Ангеловска-Бежоска кај Пендаровски: Максимални напори за обештетувањето на депонентите во Еуростандард