05 Јули, 2020
0.0511

Дадов предност на професионалниот живот: Одблиску со Сања Лукаревска

Објавено во: Стил 23 Април, 2020

Денес се запознаваме одблиску со Сања Лукаревска - директорка на Управа за јавни приходи. Таа ни раскажа како е да се биде на лидерска функција, за предизвиците кои ги донесе пандемијата во УЈП, како таа го минува времето дома, а се сеќава и на Велигденските денови кога била мала. 

*Процентот на жени на високи позиции во Македонија, е далеку од европскиот просек. Какво е чувството да се биде на позиција директор на УЈП, какво е Вашето искуство како жена која има лидерска позиција? Се соочувате ли со предрасуди, омаловажувања?

-Секогаш ме импресионирале жени на лидерски позиции. Порано беше реткост, а сега веќе има повеќе жени лидери на високи позиции. Иако е предизвик, ама диоптријата на работењето и функционирањето на една жена, лидер, секогаш е дуплирана. Во мојот случај покрај предрасуди од родов аспект, иако ги немало многу, можеби имало предрасуди заради младоста. Порано се имало перцепција дека на клучни државнички позиции треба да има повеќе ,,бели коси,, . Јас сум среќна дека во мојот тим имам такви колеги кои порано ми биле претпоставени,а сега јас сум им претпоставена. Имам доблест да барам совет и сега од нив, да научам нешто ново, затоа што менаџирањето со даночен орган, столб на Буџетот, не е ни малку лесно, ни едноставно.


Можеби ќе ве интересира

ФОТО: Бектеши и честита роденден на сопругата

ФОТО: Бектеши и честита роденден на сопругата

Фотогалерија од Градиште: Безбедносните мерки заборавени

Фотогалерија од Градиште: Безбедносните мерки заборавени

Откриена е причината: Зошто Тесла умрел во беда и долгови?

Откриена е причината: Зошто Тесла умрел во беда и долгови?

Никогаш не се лутеше, се решаваше со насмевка: Таткото на Влатко Илиевски за споменот на синот

Никогаш не се лутеше, се решаваше со насмевка: Таткото на Влатко Илиевски за споменот на синот

Се прислушкува и преку сијалици: Нов метод на тајните служби

Се прислушкува и преку сијалици: Нов метод на тајните служби

Видете ги блиндираните автомобили на ТИТО

Видете ги блиндираните автомобили на ТИТО

Првпат почнав да трчам за да изгубам некое кило: Сања Николовска Најдовски по подвигот Еверестинг

Првпат почнав да трчам за да изгубам некое кило: Сања Николовска Најдовски по подвигот Еверестинг

Кога ќе закрепнат малите бизниси, ќе ѝ вратат на државата: Интервју со овластениот сметководител и едукатор Мери Каровска

Кога ќе закрепнат малите бизниси, ќе ѝ вратат на државата: Интервју со овластениот сметководител и едукатор Мери Каровска