22 Септември, 2021
0.0227

ЦРНA ГОРА ИМА 58 МИЛИОНЕРИ! Најбогатиот од нив чува неверојатна сума пари во банка!

Објавено во: Економија 03 Август, 2021

Најбогатиот има 25,2 милиони евра во банката

Во Црна Гора, на крајот на јуни годинава, 58 граѓани имаа повеќе од еден милион евра депозитни сметки кај банките, покажуваат месечните податоци доставени од банките до Централната банка (CBCG).

- Најголемата сума на депозит на физичко лице е 25,2 милиони евра. Станува збор за нерезидент - изјавија од ЦБМ за дневниот весник Дан, додавајќи дека немаат податоци за интересот на тој депонент.

Првите десет штедачи во висина на штедни влогови во банките заедно имаат износ од 66 милиони евра, пренесува порталот bankar.me.

Според податоците на Фондот за заштита на депозити (ФЗД), вкупните депозити на физички и правни лица во Црна Гора изнесуваат 3,38 милијарди евра на крајот на минатата година, што е 96 милиони, или 2,78 проценти помалку отколку во 2019 година.

На подгоричкиот список се наведува и дека 5.097 штедачи имаат меѓу 50 и 100 илјади евра на банкарски сметки, од кои 4.110 се физички лица и 987 се правни лица. Во банките има 3.501 депонент со над 100 илјади евра депозити, од кои 1.887 се граѓани, а 1.614 се правни лица, односно компании.

Можеби ќе ве интересира

КОЛКУ МАКЕДОНСКИ ФИРМИ СЕ ВО БАНКРОТ: Можно е допрва да се затвораат поради кризата

КОЛКУ МАКЕДОНСКИ ФИРМИ СЕ ВО БАНКРОТ: Можно е допрва да се затвораат поради кризата

МУ СЕ БЛИЖИ ЛИ КРАЈОТ НА ДОЛЖНИЧКОТО РОПСТВО - долговите ќе застаруваат по одреден рок, а и затезната камата нема да смее да биде повисока од главницата?

МУ СЕ БЛИЖИ ЛИ КРАЈОТ НА ДОЛЖНИЧКОТО РОПСТВО - долговите ќе застаруваат по одреден рок, а и затезната камата нема да смее да биде повисока од главницата?

Со законски измени до повеќе пари во општинските каси

Со законски измени до повеќе пари во општинските каси

Следниот месец ќе има голем скок на вредноста на биткоинот

Следниот месец ќе има голем скок на вредноста на биткоинот

Статистика објави дека просечната плата изнесува 28.540 денари

Статистика објави дека просечната плата изнесува 28.540 денари

ЦЕЛ ДЕН НА КОМИСИЈА НЕ МОЖЕ ДА ПОМИНЕ НЕДЕЛА НЕРАБОТЕН ДЕН - МТСП бара пратениците од опозицијата да не ја кочат расправата

ЦЕЛ ДЕН НА КОМИСИЈА НЕ МОЖЕ ДА ПОМИНЕ НЕДЕЛА НЕРАБОТЕН ДЕН - МТСП бара пратениците од опозицијата да не ја кочат расправата

НЕКОИ СНАБДУВАЧИ САКААТ ДА ИМ НАПЛАТАТ ПОСКАПА СТРУЈА НА ПОТРОШУВАЧИТЕ - Бислимовски најави црна листа

НЕКОИ СНАБДУВАЧИ САКААТ ДА ИМ НАПЛАТАТ ПОСКАПА СТРУЈА НА ПОТРОШУВАЧИТЕ - Бислимовски најави црна листа

Бугарите не доаѓаат во Делчево, локалната економија е во криза

Бугарите не доаѓаат во Делчево, локалната економија е во криза

УЛТРА МОДЕРНИ СТАНОВИ ПО ЦЕНИ ОД 1.250 ДО 1.350 ЕВРА ПО КВАДРАТ: East Gate Living гради 10 згради кај Скопски саем

УЛТРА МОДЕРНИ СТАНОВИ ПО ЦЕНИ ОД 1.250 ДО 1.350 ЕВРА ПО КВАДРАТ: East Gate Living гради 10 згради кај Скопски саем