10 Декември, 2019
0.0160

Буџетот идната година ќе тежи 3,9 милијарди евра

Објавено во: Финансии 12 Ноември, 2019

Министерката за финансии Нина Анчеловска рече дека Буџетот за 2020 ќе биде реален буџет кој ги лоцира приоритетите и ги реалоцира парите на граѓаните таму каде ќе дадат најдобри резултати. 

Буџетот за идната година ќе тежи 3,9 милијарди евра. Расходната страна ќе има раст раст од 5 отсто во однос на годинава. Или 32,4 отсто од БДП е расходната страна, приходната 30 отсто. Дефицит ќе биде 2,3 пониско од БДП, или понизок од 2018 година. Тоа ќе го стабилизира државниот и јавниот долг, рече Ангеловска. 

Ќе се вложува во капитални инвестиции, патишта, водоснабдување. Парите од ТАВ, 35 милиони евра од аеродромот Штип, ќе бидат за водоводи и канализации. Подобрување на животната средина. Модернизација на железничка инфраструктура. Со заем од Светска банка изградба и реконструкција за проектот за локални патишта, во износ од 70 милиони евра, рече претходно премиерот Заев.

Можеби ќе ве интересира

Ампева за регресот: Газдите возат џипови, но пријавуваат загуби за да исплатат минимален К15

Ампева за регресот: Газдите возат џипови, но пријавуваат загуби за да исплатат минимален К15

КАКО ЌЕ СЕ ПОКАЖАТ ДОМАШНИТЕ ГАЗДИ - ќе дадат минимален или максимален К 15

КАКО ЌЕ СЕ ПОКАЖАТ ДОМАШНИТЕ ГАЗДИ - ќе дадат минимален или максимален К 15

ММФ останува без клиенти?

ММФ останува без клиенти?

Аргир: Наградата за најдобра банка ја посветувам на Љубе Раевски

Аргир: Наградата за најдобра банка ја посветувам на Љубе Раевски

Ќе се намалат 12 од 30 царински стапки што ги бараа странските инвеститори

Ќе се намалат 12 од 30 царински стапки што ги бараа странските инвеститори

Плата од 500 евра газдата го чини 750 - давачките превисоки за малите фирми

Плата од 500 евра газдата го чини 750 - давачките превисоки за малите фирми

50.000 ЕВРА - толку ќе тежат двете главни премии од МојДДВ #МојаНаграда

50.000 ЕВРА - толку ќе тежат двете главни премии од МојДДВ #МојаНаграда

Анти-коцкање со отворено писмо до Заев: Рековте дека нема повеќе да издавате лиценци

Анти-коцкање со отворено писмо до Заев: Рековте дека нема повеќе да издавате лиценци