28 Септември, 2022
0.0230

БОБАН ГОГОВСКИ ГО ПРЕЗЕМА УПРАВУВАЊЕТО СО „ТЕТЕКС“ - синот го наследи таткото во познатиот тетовски комбинат

Објавено во: Економија 09 Август, 2022

Добивај вести на Viber

Синот на починатиот долгогодишен прв човек на „Тетекс“, Бобан Гоговски, го презема управувањето со познатиот тетовски комбинат. 

Промената во раководните структури на тетовската компанија е објавено во Централниот регистар на државава.

Па така, Бобан Гоговски е назначен за Извршен член на Одборот на директори, како и за Генерален директор со неограничени овластувања во внатрешниот и надворешен промет на комбинатот.

Бобан Гоговски е дипломиран електротехнички инжинер, стои во објавата.

Додека, пак, од оваа позиција - Извршен член на Одборот на директори, како и од позицијата Генераклен директор на компанијата, е избришано името на Глигорие Гоговски, директор кој со децении управуваше со „Тетекс“ и беше своевидна икона на тетовскиот комбинат.

За неизвршен член на Одборот на директори, пак, е именуван професорот од Економскиот факултет, Михаил Петковски, е наведено во објавата од Централниот регистар.

Истите промени, односно назначување на Бобан Гоговски за раководител на подружницата и бришење на Глигорие Гоговски од раководител, се направени и кај другите подружници на комбинатот, и тоа кај подружницата - трговија на големо со месо и производи од месо, потоа, подружницата - трговија на големо со текстил и тоа продажба на волници, предива и секундарни суровини, па подружницата за продажба на ткаенини и ќебиња, подружницата за продажба на конфекциски артикли, односно трговија на големо со облека и обувки, подружницата за продажба на трикотажни артикли, подружницата за продажба на различна стока, потоа на продавниците кои комбинатот ги има во Скопје и во Тетово, подружницата Царински терминал во Тетово, како и на хотел-ресторанот Арабати Баба Теќе во Тетово.

Инаку, како што веќе пишуваше Фактор, акциите на покојниот Глигорие Гоговски, преминуваат во рацете на неговите наследници. 

Досега поранешниот директор на познатиот текстилен комбинат поседуваше 12,76 отсто од акцииите, и тој беше единствениот сопственик во компанијата со над 5 проценти од капиталот на компанијата, кои се покажуваат на Централниот депозитар за хартии од вредност.

А сега, како што известија од компанијата преку Македонската берза, три лица од семејството на Глигорие Гоговски ќе имаат по над 6 отсто, односно по близу 7 пртоценти од акциите на комбинатот. Тоа значи дека тие и досега имале по извесен помал процент од акциите, а сега ги добиваат и акциите на нивниот сопруг или татко, и нивните акционерски пакети сега изнесуваат над 5 отсто од капиталот на компанијата. 

Односно, како што објавија тогаш од компанијата, а и веќе е објавено на Централниот депозитар за хартии од вредност, Иванка Гоговска поседува 6,92 отсто од акциите, или 28.647 акции, додека Лоди и Бобан Гоговски располагаат со по 6,67 проценти, односно по 27.612 акции.

Бобан Гоговски за нов директор го предложоја 13 акционери кои заедно поседуваат 24 отсто од сите акции на „Тетекс“. Гоговски јуниор е електроинженер кој својата 25 годишна работна кариера ја минал на различни позиции во ТТК Банка, и нејзината правна претходничка Тетекс банка.

Н.Н.Ф.

Фото: ЦДХВ

Можеби ќе ве интересира

ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ ВЕТУВА - скопјани ќе имаат парно, основните и средните училишта ќе бидат на регулиран пазар

ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ ВЕТУВА - скопјани ќе имаат парно, основните и средните училишта ќе бидат на регулиран пазар

АКО НЕ СЕ ОБЕЗБЕДИ ГАС ОД СРБИЈА, ТОПЛАНИТЕ ЌЕ РАБОТАТ НА МАЗУТ - советникот на Владата за енергетика ветува парно за скопјани на 15 октомври

АКО НЕ СЕ ОБЕЗБЕДИ ГАС ОД СРБИЈА, ТОПЛАНИТЕ ЌЕ РАБОТАТ НА МАЗУТ - советникот на Владата за енергетика ветува парно за скопјани на 15 октомври

Генерали Инвестментс: Внимателно, неизвесноста и нестабилноста на пазарите се високи

Генерали Инвестментс: Внимателно, неизвесноста и нестабилноста на пазарите се високи

Францускиот амбасадор во официјална работна посета на „Алкалоид“

Францускиот амбасадор во официјална работна посета на „Алкалоид“

Владата ќе набавува централа што ќе произведува струја од дизел

Владата ќе набавува централа што ќе произведува струја од дизел

ВМРО-ДПМНЕ со предлог за законски измени: Комуналните претпријатија, училиштата и болниците не смеат да плаќаат струја на слободен пазар

ВМРО-ДПМНЕ со предлог за законски измени: Комуналните претпријатија, училиштата и болниците не смеат да плаќаат струја на слободен пазар

ССМ: ИНСПЕКТОРИ ВО КОНТРОЛА НА ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА, стотина фамилии без егзистенција

ССМ: ИНСПЕКТОРИ ВО КОНТРОЛА НА ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА, стотина фамилии без егзистенција

Владиниот советник Виктор Андонов открива: Гасот ќе го купиме од Србија

Владиниот советник Виктор Андонов открива: Гасот ќе го купиме од Србија

Зошто Путин сака да го разнесе Северен тек?

Зошто Путин сака да го разнесе Северен тек?