26 Септември, 2020
0.0424

Преку „Купи куќа, купи стан“ одобрени скоро 100 кредити: Кои се новите поволности за младите?

Објавено во: Економија 07 Декември, 2019

Скоро 100 станбени кредити се одобрени преку проектот „Купи куќа, купи стан“ за годинава, а бројката најверојатно ќе расте и до крајот очекувањата се да бидат околу 150.

Станбените кредити предничат во однос на кредитите поднесени за куќи а што се однесува до апликантите процентуално 55% се мажи кои аплицирале за кредит за сопствен дом.

Скоро половина од одобрените кредити се однесуваат на млади или во бројки тоа значи 48 одобрени апликации.

Проектот на Министерството за финансии ќе продолжи и во 2020 и за иститот има предвидено пари во буџетот.

Се што ве интересира за проектот, кој им дава поддршка на граѓаните да стекнат сопствен дом, може да дознаете на саемот во Скопје Сити Мол .

Она што е новитет е дека има променети услови, односно меѓу промените е пониската каматна стапка а и нови модели, особено поволни за младите со возраст до и наполнети 35 години.

Можеби ќе ве интересира

Вработувањето под етнички клуч не може да одговори на една модерна развојна економија, вели Битиќи

Вработувањето под етнички клуч не може да одговори на една модерна развојна економија, вели Битиќи

РЕЗЕРВИТЕ СЕ ТРОШАТ: Уште колку злато остана да се ископа во рудниците?

РЕЗЕРВИТЕ СЕ ТРОШАТ: Уште колку злато остана да се ископа во рудниците?

Груби се сретна со директорот на најголемиот фонд во светот кој тежи илјада милјарди долари

Груби се сретна со директорот на најголемиот фонд во светот кој тежи илјада милјарди долари

ЌЕ ИМА ОДЛОЖУВАЊА НА АКОНТАЦИИ И ОСЛОБОДУВАЊА ОД ДАНОЦИ - во недела точно напладне Владата ќе ги каже мерките

ЌЕ ИМА ОДЛОЖУВАЊА НА АКОНТАЦИИ И ОСЛОБОДУВАЊА ОД ДАНОЦИ - во недела точно напладне Владата ќе ги каже мерките

ФИТР: Четири милиони денари од УНДП за дигитализација на општините

ФИТР: Четири милиони денари од УНДП за дигитализација на општините

Освен компанија за вода има и фирма за вакцини: Кој е најбогатиот Кинез

Освен компанија за вода има и фирма за вакцини: Кој е најбогатиот Кинез

Во „Државни патишта“ во просек 53.100 денари бруто-плата по вработен

Во „Државни патишта“ во просек 53.100 денари бруто-плата по вработен

СИНДИКАТОТ ДО ГЛАВНИТЕ ВО „БАРГАЛА“ - денеска е последен ден за платата и за заостанатиот дел

СИНДИКАТОТ ДО ГЛАВНИТЕ ВО „БАРГАЛА“ - денеска е последен ден за платата и за заостанатиот дел

За 4.700 денари поголеми плати лани во ЈП Државни патишта, далеку поголем раст од македонскиот просек

За 4.700 денари поголеми плати лани во ЈП Државни патишта, далеку поголем раст од македонскиот просек