16 Мај, 2021
0.0212

Бектеши ги кажа своите очекувања за тоа дали угостителските објекти ќе бидат затворени уште две недели

Објавено во: Економија 10 Април, 2021

Во интервју за Гласот на Америка, министерот за економија Крешник Бектеши, меѓу другото го откри и своето очекување дали ќе има уште една нова забрана за работа на угостителските објекти, по сегашната во траење од две недели. 

Ситуацијата во дејноста угостителство е тешка, имајќи ја предвид и последната одлука на Владата, но секако дека ние сме при крај за дизајнирање на мерка која ќе биде само за угостителските објекти и туризмот како област во целина. Убеден сум исто така дека наредната недела ќе биде деблокирано и Собранието каде дополнително ќе можат да добијат финансиска помош за исплата на плата, и со тоа ќе бидат зачувани сите работни места во угостителството и туризмот. Но, дополнително на тоа освен мерките кои ги креираме согласно приходот кој го имале во првите три месеци, како грант или како директна субвенција, Македонската банка за обнова и развој ќе има бескаматни кредити, каде ќе има грант за овој многу важен сектор“, вели во интервјуто Бектеши.

На прашањето дали очекува дека после првите две недели, ќе продолжи истата мерка, односно објектите ќе бидат затворени уште две недели, Бектеши вели дека тоа не го очекува. 

„Па не верувам дека ќе продолжи за дополнителни две недели, имајќи ги предвид бројките и проекцијата која ја презентираше Комисјата за заразни болести. Јас сум убеден дека нема да останат затворени, бидејки сите институции многу будно ја следат ситуацијата, но имајќи ја предвид непредвидливоста со оваа пандемија, никогаш не се знае. Но, секако дека ние сме подготвени ако има потреба дополнително да ги помогнеме“, рече министерот за економија.

Можеби ќе ве интересира

Инвеститорите во криптовалути треба да бидат подготвени да ги изгубат своите пари

Инвеститорите во криптовалути треба да бидат подготвени да ги изгубат своите пари

ЕДЕН РЕГИОН, ЕДНА ЕКОНОМИЈА

ЕДЕН РЕГИОН, ЕДНА ЕКОНОМИЈА

Бугарите штедат и во време на пандемија

Бугарите штедат и во време на пандемија

Иако е во сенка на златото, цената на среброто забрзано расте

Иако е во сенка на златото, цената на среброто забрзано расте

Хрватска ги отвора вратите за сезонците, можете да заработите до 1.200 евра

Хрватска ги отвора вратите за сезонците, можете да заработите до 1.200 евра

Мизо: Ризици постојат, ќе има зголемување, но тоа ќе биде далеку од онаа состојба во 2019 година

Мизо: Ризици постојат, ќе има зголемување, но тоа ќе биде далеку од онаа состојба во 2019 година

Советникот на Заев, Александар Обрадовиќ, поставен за директор на ЕЛЕМ Трејд

Советникот на Заев, Александар Обрадовиќ, поставен за директор на ЕЛЕМ Трејд

Кој му плати на Туџаров 440.000 евра: Првиот човек на Реплек продава акции од компанијата

Кој му плати на Туџаров 440.000 евра: Првиот човек на Реплек продава акции од компанијата

АНА-МПА: Заев со успешни средби со Хеленик Петролеум, нафтоводот може да се активира на лето

АНА-МПА: Заев со успешни средби со Хеленик Петролеум, нафтоводот може да се активира на лето