05 Јули, 2020
0.0191

БЕКТЕШИ : Има економска оправданост за повисока акциза за два или три денари, но со механизам таа автоматски да се спушти ако цените растат

Објавено во: Финансии 17 Април, 2020

Министерот за економја Крешник Бектеши вели дека има економска оправданост да се зголеми акцизата на горивата за два или три денари, но во тоа да се вгради и механизам за нејзино автоматско намалување кога цените на нафтата на светските берзи ќе се зголемат.

„Како министер надлежен за енергетика ја гледав анализата на Министерството за финансии, како и трендовите во соседството. Во моментов има економска оправданост да има зголемување на акцизата, но има и механизам, со тоа што во моментот кога ќе се покачат цените, автоматски да се намали акцизата“, рече министерот за економија, Крешник Бектеши.

За информација на граѓаните, вели тој, денеска утрово ја добил и анализата во споредба со регионот. Во Албанија на пример, цената на горивата е 37 денари повисока од кај нас, во Косово се повисоки за 28 денари, во Србија се повисоки за 33 денари од кај нас. И затоа, ние треба да им излеземе во пресрет и на МФ, но да не се грижиме само за расходите, туку и за приходите во буџетот, смета министерот за економија.

„Значи, економска оправданост има, и ако на Влада на предлог на Министерството за финансии се носи одлука за зголемување на цената на акцизата, било за два, било за три денари, ние како Министерство за економија ќе ја поддржиме таа одлука, со механизам дека кога цените на нафтата на пазарите ќе почнат да се зголемуваат, акцизата автоматски да се намали“, изјави Бектеши на денешната пресконференција. 

Можеби ќе ве интересира

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци

БУЏЕТОТ, СЕПАК, НЕ СЕ ПОЛНЕЛ ТОЛКУ ЛОШО - приходите паднаа, но не колку очекувањата

БУЏЕТОТ, СЕПАК, НЕ СЕ ПОЛНЕЛ ТОЛКУ ЛОШО - приходите паднаа, но не колку очекувањата

Досега државата исплати 100, остануваат уште 400 милиони евра за спас од кризата

Досега државата исплати 100, остануваат уште 400 милиони евра за спас од кризата