30 Мај, 2020
0.0419

Анѓушев: Прашањето за „бројчаникот“ не треба да биде на моја адреса

Објавено во: Економија 18 Октомври, 2019

Кочо Анѓушпев, вицепремиерот за економски прашања, синоќа како гостин во емисијата „Што не е јасно?“ рече дека според неговата функција, тој не е соодветниот што треба да даде одговор кога ќе проработи „бројчаникот“ на Триумфалната порта во Скопје.

- - Тоа не е прашање што треба да го одговори вицепремиерот за економски прашања - рече Анѓушев. Тој додаде дека не е орган за конфискување, па да може да даде одговор на новинарското прашање.

Вицепремиерот во однос на очекувањата за добивање на датум за преговори со ЕУ вели дека не се темелеле на преголем оптимизам, туку на основа на оценки.

„Немаше преголем оптимизам, ги гледавме оценките за напредување по критериумите. Нашата држава нема план Б, тие што мислат дека треба да се свртиме кон други центри на моќ, тоа нема да се случи. ЕУ се замори од примање на членки кои потоа не ги исполниле очекувањата.  Нашата економија се базира на извозно ориентирани производи и доколку сте членка на ЕУ ќе се намалат голем број процедури и ќе има олеснувања“, коментираше Анѓушев.

За зголемувањето на минималната плата на 14.500 денари, тој наведе дека државата ќе ги помага претпријатијата во овој дел преку законот за субвенционирање на придонесите.

Тој се согласува дека данокот на каматите не треба да се одложува, додека оданочувањето на капиталните добивки треба да се остави за некои подобри бремиња на берзата.

- Останувам на ставот дека данокот на каматите треба да започне од почетокот на следната година. Така луѓето ќе бидат стимулирани повеќе да ги трошат парите и да ги инвестираат во нешто, оптколку да ги чуваат во банките, изјави Анѓушев.

Додаде дека продуктивноста на едно претпријатие може да се зголеми само со технологија, со вложување во напредок на кадарот и сопственик/менаџер што знае да ги организира работите.

Можеби ќе ве интересира

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто

НЕВРАБОТЕНОСТА ЗЕМА ЗАМАВ: Коронавирусот остави без работа над 40 милиони Американци

НЕВРАБОТЕНОСТА ЗЕМА ЗАМАВ: Коронавирусот остави без работа над 40 милиони Американци

ОД ЖИВА МУЗИКА, ДО ИГРАЊЕ НА МАСИ И ГУШКАЊЕ - Пауновски разочаран од локалите, од вечерва ќе заиграат и казни

ОД ЖИВА МУЗИКА, ДО ИГРАЊЕ НА МАСИ И ГУШКАЊЕ - Пауновски разочаран од локалите, од вечерва ќе заиграат и казни

ЌЕ НАСТРАДА СРЕДНАТА КЛАСА: Пандемијата ќе втурне во сиромаштија 400.000 луѓе од Западен Балкан

ЌЕ НАСТРАДА СРЕДНАТА КЛАСА: Пандемијата ќе втурне во сиромаштија 400.000 луѓе од Западен Балкан

РАСТ: Дури една третина од граѓаните кои имаат интернет купуваат он-лајн

РАСТ: Дури една третина од граѓаните кои имаат интернет купуваат он-лајн