08 Јули, 2020
0.0245

Ангеловска: Со сивата економија ќе се бориме и преку инспекции, но и со меки мерки

Објавено во: Финансии 16 Јануари, 2020

Министерката за финансии Нина Ангеловска најавува дека Владата преку конкретни мерки и политики ќе работи на сузбивaње на сивата економија и на подобрување на наплатата на приходите. Ова таа го истакнала одговарајќи на прашање „како до раст на буџетската приходна страна“, на панел-дискусија на конференцијата на УниКредит - „Emerging Market Winter Conference“, која се одржува денеска во Виена, Австрија. 

Забрзано се работи на Акциски план за сузбивање на сива економија, а со ефикасно адресирање на неформалната економија, наплатата на даноците може значително да се подобри - само кај ДДВ може да се очекува потенцијално зголемување на наплата за 1 до 2 отсто од БДП. 

„Еден начин да се подобри наплатата на приходи е адресирање - „атакување“ на сивата економија со конкретни мерки и активности. Во моментот развиваме акционен план. Министерството за труд и социјала има Стратегија за сузбивање на сивата економија. Има одделни мерки и во Министерството за финансии, во УЈП и Царинската управа. Сепак, ова е клучен приоритет и затоа создаваме посебен - наменски акциски план во Министерството за финансии. Акцискиот план вклучува различни мерки, од инспекции и зајакнување на капацитетите на институциите, до меки мерки, по примерот на МојДДВ и МoјДДВ #МојаНаграда, кои даваат одлични резултати. Покрај тоа, додаваме нов, посебен сегмент, кој се бори со сивата економија во е-трговијата. Друг начин да се мобилизираат повеќе приходи е со примена на технологиите во процесите. Технологиите се решение за борба против корупцијата, за зголемување на ефикасноста на даночниот систем и автоматизирање на процесите“, рекла првата финансиерка.

На панелот на кој учествуваа и министерот за финансии на Романија Флорин Ситу и Ден Букса, главен економист за Централна и Источна Европа на Уни кредит, се зборуваше и за очекувањата за економски раст во земјите од регионот. Министерката за финансии истакнала дека земјава ги натфрлила проекциите за раст на Меѓународниот монетарен фонд - дури и покрај тоа што Фондот во 2019 година два пати ја зголемуваше проекцијата за раст за земјава. Таа посочи дека годинава се очекува раст на економијата од 3,8 проценти. 

Додала дека е подобрена реализацијата на капиталните инвестиции, која во 2019 година изнесува 78 отсто од проектираното, додека реализацијата на инвестиции на Јавното претпријатие за државни патишта е 85 проценти. 

Можеби ќе ве интересира

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци

БУЏЕТОТ, СЕПАК, НЕ СЕ ПОЛНЕЛ ТОЛКУ ЛОШО - приходите паднаа, но не колку очекувањата

БУЏЕТОТ, СЕПАК, НЕ СЕ ПОЛНЕЛ ТОЛКУ ЛОШО - приходите паднаа, но не колку очекувањата

Досега државата исплати 100, остануваат уште 400 милиони евра за спас од кризата

Досега државата исплати 100, остануваат уште 400 милиони евра за спас од кризата