06 Април, 2020
0.0473

AMЕРИКА ПРЕД УЖАСЕН ИЗБОР: Долари или куп мртви од коронавирус

Објавено во: Свет, Корона Вирус 24 Март, 2020

Колку животи вреди економијата? Ова не е академско прашање или клише, туку ова е прашање кое американскиот претседател Доналд Трамп го повлекува во своите одлуки околу пандемијата на коронавирусот и одговорот на неа, пишува Индекс, хр. 

Трамп воведе мерки за социјална дистанца, вклучувајќи ја и одлуката за затворање на деловните простории, настава од дома, да се избегнува собир на 10 луѓе, одење во ресторани и барови, и самоизолација за старите, хронично болните и заразените. 

Иако овие мерки траат 15 дена и се многу поблаги од мерките во другите земји, се чини дека Трамп од нив се засити. 

Загрижен поради тешките економски последици и „затворањето“ на нормалниот живот, Трамп најверојатно нема да ги продолжи овие мерки откако ќе истечат в понеделник. 

За Трамп карантинот е полош лек и од самиот проблем. 

„Не можеме да дозволиме лекот да биде полош од самиот проблем. На крајот на 15-дневниот период, ќе донесам одлука во која насока да се движиме“, вели тој. 

Toj во јануари, февруари и почетокот на март упорно ја намалуваше заканата која од пандемијата се очекува да ги зафати САД. 

Ги убедуваше граѓаните дека неговата администрација е подготвена и дека во април коронавирусот ќе исчезне како чудо и дека одат надолу, а не нагоре со бројот на заразени. 

Кризата може да биде поголема од голема депресија. 

Ова „затворање“ на американското општество може да придонесе за голема економска криза, поголема од онаа од 2008 година, или од депресијата од 1929 година. 

Со ист или сличен економски колапс може да се соочат и други земји, но и Хрватска. 

Хрватска зависи од туризам и ќе биде погодена ако пандемијата не се реши до летото. 

Но, твитот на Трамп го поставува прашањето колку животи вреди економијата. 

Но, прашањето воопшто не е едноставно затоа што економската стагнација и безнадежноста исто така убиваат луѓе. 

САД во меѓувреме се обидува да го олесни економскот удар, со помош за фирмите и за граѓаните. На семејствата еднократно им се исплатени по 3.000 долари. 

Можеби ќе ве интересира

НЕПОПРАВЛИВА ГРЕШКА: Во единствената болница во Њујорк за пациенти без вирусот, хоспитализирани заразени со Ковид 19

НЕПОПРАВЛИВА ГРЕШКА: Во единствената болница во Њујорк за пациенти без вирусот, хоспитализирани заразени со Ковид 19

СЕ Е ДОБРЕДОЈДЕНО: Најпознатата болница на Менхетен очајнички бара донации

СЕ Е ДОБРЕДОЈДЕНО: Најпознатата болница на Менхетен очајнички бара донации

Бил Гејтс ќе потроши неколку милијарди за вакцината за коронавирусот

Бил Гејтс ќе потроши неколку милијарди за вакцината за коронавирусот

Премиер лигата предупредува: Намалените плати на фудбалерите ќе имаат импакт на здравствениот систем

Премиер лигата предупредува: Намалените плати на фудбалерите ќе имаат импакт на здравствениот систем

(ВИДЕО) Емотивно обраќање на Трамп-ќе имаме многу мртви

(ВИДЕО) Емотивно обраќање на Трамп-ќе имаме многу мртви

АМЕРИКАНСКИ НАУЧНИЦИ: 5G мрежата не го шири коронавирусот

АМЕРИКАНСКИ НАУЧНИЦИ: 5G мрежата не го шири коронавирусот

(ФОТО) На пазар во Неапол

(ФОТО) На пазар во Неапол

ЧУМАТА НА 21 ВЕК: 46.000 жртви на коронавирусот во Европа

ЧУМАТА НА 21 ВЕК: 46.000 жртви на коронавирусот во Европа

ИТАЛИЈА: Помал број починати и помал број пациенти на интензивна нега

ИТАЛИЈА: Помал број починати и помал број пациенти на интензивна нега