03 Јули, 2020
0.0225

АмЧам ја отвори Глобалната недела на претприемништво

Објавено во: Мои пари 19 Ноември, 2019

Во рамките на Глобална Недела на Претприемништво Американската стопанска комора (АмЧам) во партнерство со Стартап Македонијабеа домаќини на настанот “Како стартапите и корпорациите да остварат партнерство за успех" кој се оддржа на 18 ноември.

Извршната директорка на Американската стопанска комора Дијана Десподов, како и Игор Маџов, кo-основач на Стартап Македонија, Душко Јордановски, ко-основач на компанијата Х4 и претставници од три македонски стартапи: Импала, НЕТии Сторнест,зборуваа за тоакако стартапите и корпорациите можат да работат заедно за взаемна корист, како и за различните модели и примери на постоечки соработки.

Игор Маџов ги потенцираше аспектите во кои стартапите и големите компании се надополнуваат нагласувајќи дека постојат многу можности за взаемна соработка, особено во полето на иновирање бидејќи стартапите имаат поголема флексибилност во преземање ризици.  

Тим лидерот на проектот на македонскиот стартап Импала, ги запозна присутните со нивната алатка за неуромаркетинг кој се базира на најновите научни достигнувања од областите на економска психологија, неврологија, еволуциска психологија и маркетинг кои можe лесно да се имплементира од страна на корпорациите желни да иновираат без да превземат ризик.

На настанот свое учество зема и Душко Јордановски од Х4, македонска компанија која изработува софтверски решенија за големи глобални банки, кој ги запозна присутните со успешниот пат на компанијата и сподели лекции за тоа како да се соработува со големи глобални играчи.

Настанот беше проследен со вмрежување помеѓу членовите на АчЧам и македонските стартапи.

Глобалната Недела на Претприемништво е еднонеделна иницијатива организирана од 170 држави ширум светот, која обединува над 10.000 партнери во организација на околу 35.000 настани на  теми од областа на претприемништвото. Оваа иницијатива е празнувана ширум светот бидејќи на многу едноставен и директен начин овозможува поврзување на партнерите од екосистемот во насока на подобрување на условите за развој на претприемништвото во секоја од земјите. 


Можеби ќе ве интересира

Еуромакс: Проектот за рудник Иловица-Штука да не се злоупотребува за политички поени

Еуромакс: Проектот за рудник Иловица-Штука да не се злоупотребува за политички поени

Еуростандард банка на 50.000 корисници на парични права од социјална заштита ќе изврши исплата во еден ден

Еуростандард банка на 50.000 корисници на парични права од социјална заштита ќе изврши исплата во еден ден

Семос Едукација – вашата прва станица за реализација на владините ваучери

Семос Едукација – вашата прва станица за реализација на владините ваучери

Wise.Blue се приклучува на програмата за официјални партнери на Твитер со цел зајакнување на performance огласувачите

Wise.Blue се приклучува на програмата за официјални партнери на Твитер со цел зајакнување на performance огласувачите

Нова услуга од Халкбанк: Бесконтактно плаќање со Mastercard преку новата апликација HalkPay

Нова услуга од Халкбанк: Бесконтактно плаќање со Mastercard преку новата апликација HalkPay

„Курвински хроники“ е роман за сите нас кои го фрламе првиот камен

„Курвински хроники“ е роман за сите нас кои го фрламе првиот камен

Забарите откриваат: како да ја намалите штетата на вашите заби предизвикана од пушењето?

Забарите откриваат: како да ја намалите штетата на вашите заби предизвикана од пушењето?

РСС ќе награди најдобри идеи за дигитални решенија во три области со по 10 илјади евра

РСС ќе награди најдобри идеи за дигитални решенија во три области со по 10 илјади евра

Многу работа, а малку игра нема да ја спаси планетата

Многу работа, а малку игра нема да ја спаси планетата