14 Август, 2020
0.0399

Кои се најуспешните компании во Кавадарци?

Објавено во: Економија 10 Јули, 2020

Еуроникел Индустри (поранешен ФЕНИ) го врати приматот на економски мотор на Тиквешијата. Тука е и ИГМ и Дрекслмајер, а има силни трговски, рударски и градежни фирми. Сепак најголеми профити (во однос на остварените приходи лани) направиле две транспортни компании, еден лозарски комбинат и приватна специјалистичка болница

Тиквеш е уникатен регион прочуен по виното, серенадите и гостопримливоста на неговите жители со бодар дух. А поголемиот од двата града во Тиквешијата е уникатен по својата економска поставеност. Град во чиј бизнис сектор доминираат рударството, машинската и металната индустрија, но има и силни претприемачи во производството, градежништвото и во трговијата. Генерално Кавадарци има силна економија во споредба со други дури и поголеми градови во Македонија. Верувале или не иако најголемите компании се од рударството, металопреработката и супортери на автоиндустријата најпрофитабилни меѓу најголемите се две транспортни компании, една здравствена и еден комбинат за лозаро-овоштарство.

Еуро Никел Индустри или поранешен ФЕНИ, единствената топилница за никел во земјава, е се враќа на пиедесталот најголем каварадечка фирма според остварените приходи. По постот во 2018 година заради трансформацијата од лани со нови сопственици: странската компанија Глобал Спешл Опортунитис ЛТД и домашната компанија Еуроникел ДОО. Приходите на „Еуро Никел Индустри“ лани достигнале 169,5 милиони евра, а профитот изнесувал 10,5 милиони евра. Во апсолутен износ тоа е убедливо најголемиот профит од сите тиквешки компании.

Очекувано втор најголем е ИГМ Трејд семејната компанија на Илија и Васка Гечеви –една од најголемите македонски индустрии за производство на челични производи. Приходите лани иако бележат пад во однос на 2018 година изнесуваат солидни 109,4 милиони евра. Профитот е 6,3 милиони евра и е осетно помал од претходната година кога бил повисок за 43 отсто.

Трета е странската инвестиција која вработува најмногу работници во Тиквешијата Дрекслмајер компанија специјализирана за изработка на електрична опрема за возила која извезува за светски автомобилски гиганти. Лани нејзините приходи и профит паднале за по 2 отсто. Приходот изнесува 66,5 милиони евра, а профитот е 3 милиони евра.

Во големата петорка кавадаречки компании се уште големиот светски тутунскиот производител Алајанс Уан и кавадаречката компанија за трговија со горива Црна Река Петрол. Тутунскиот гигант лани има приход од 45,9 милиони евра и профит од 2,2 милиони евра. Приходот лани паднал за 8 отсто, а добивката за 22 отсто. Компанија на Лазар Мицев која се заминава со трговија на големо со горива лани остварила профит од 694.000 евра и тоа е за 5 отсто подобро од 2018 година. Приходот изнесувал 48,6 милиони евра и е поголем за 5 отсто од претходната година.

Најголемата кавадаречка компанија за трговија со месо и месни производи лани имала солидна година. Слога Пром остварила приход од 20 милиони евра што е за 14 отсто подобар резултат. Добивката изнесува 713.000 евра и е два и пол пати поголема од 2018 година. Сопственик на оваа фирма е Зоран Јованов.

Машино коп е компанијата регистрирана за останато рударство и вадење камења. Компанијата на Лазар Пончев лани остварила фантастичен раст на приходите кои се поголеми за 6 пати во однос на 2018 година. И тоа кореспондира со рестартот на „Фени“. Профитот на друштвото е 2,5 милиони евра и тоа е една од најуспешните кавадаречки компании зашто 14,5 отсто од приходот останува како чиста добивка.

Во групата поголеми од 10 милиони се уште „Кожувчанка“ и „Градба Промет“. Компанијата во која ко-сопственик е градоначалникот на Кавадарци Митко Јанчев со неговата сестра Јанинка лани остварила приход од 12,5 милиони евра што е во ранг на резултатот од 2018 година. Профитот е 474.000 евра и е понизок за 10 отсто од претходната година. Градежната кавадаречка компанија „Градба Промет“ лани имала особена година. Приходот пораснал за 25 отсто и достигнал 11 милиони евра, а добивката на Драган Тодоров, Никола Ќимов и Благој Наумов изнеусва половина милион евра и е за 43 отсто повисока од претходната година.

Систина Нефроплус е единствена здравствена приватна компанија во најголемите кавадаречки фирми и воедно е втора најпрофитабилна. Нејзиниот приход лани изнесува 7,6 милиони евра, а профитот е 1,7 милиони евра и е за 14 отсто повисок од 2018 година. Профитната маргина на „Систина Нефроплус“ е 22 отсто.

Најпрофитабилна кавадаречка компанија за лани е „Екстра 03“ сопственост на Николина Панчева. Оваа компанија се занимава со патнички транспорт. Единствена е по профитната маргина која надминува 30 отсто од приходите. Лани друштвото остварило приход од 3,9 милиони евра и профит од 1,24 милиони евра.

Друга голема транспортна и високопрофитабилна компанија е „Анел – Маг 97“ регистрирана за товарен патен транспорт, сопственост на Драги Иванов. Ова друштво лани остварило приход од 2,6 милиони евра што е за 95 отсто повеќе од 2018 година. Профитот е зголемен три пати и изнесува 526.000 евра, а профитната маргина е  20 отсто.

Солиден профит лани оствари и ГД Тиквеш земјоделски комбинат специјализиран за одгледување грозје. Нивниот приход лани изнесува 3,7 милиони евра, добивката е 474.000 евра која и покрај падот од 10 отсто создава профитна маргина од 21 отсто.  

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ИМАЛО ЛИ ЗАИНТЕРЕСИРАН ИНВЕСТИТОР - кој сакал да достави понуда за Еуростандард банка?

ИМАЛО ЛИ ЗАИНТЕРЕСИРАН ИНВЕСТИТОР - кој сакал да достави понуда за Еуростандард банка?

Зошто Македонците доцна заминуваат од домот на родителите?

Зошто Македонците доцна заминуваат од домот на родителите?

Нема да можете да плаќате сметки во пошта, еве зошто...

Нема да можете да плаќате сметки во пошта, еве зошто...

КХВ: Укината дозволата на Дирекцијата на Еуростандард, пазарот останува стабилен

КХВ: Укината дозволата на Дирекцијата на Еуростандард, пазарот останува стабилен

ПАД ВО ТУРИЗМОТ ЗА 95 ОТСТО: Мал број Срби, Турци, Бугари, Албанци сепак шетале низ Македонија

ПАД ВО ТУРИЗМОТ ЗА 95 ОТСТО: Мал број Срби, Турци, Бугари, Албанци сепак шетале низ Македонија

Отворете сметка или депозит во Халкбанк и добијте ваучер за да се почестите на наша сметка

Отворете сметка или депозит во Халкбанк и добијте ваучер за да се почестите на наша сметка

Се огласија винариите и трговците со вино: Откупните цени се мали затоа што државата не помага

Се огласија винариите и трговците со вино: Откупните цени се мали затоа што државата не помага

Берзата трајно ја исклучи Еуростандард банка од членство

Берзата трајно ја исклучи Еуростандард банка од членство

ФОНДОТ ЗА ОСИГУРУВАЊЕ ДЕПОЗИТИ ДО ШТЕДАЧИТЕ - ќе има известување кога и преку кои банки ќе тече обесштетувањето

ФОНДОТ ЗА ОСИГУРУВАЊЕ ДЕПОЗИТИ ДО ШТЕДАЧИТЕ - ќе има известување кога и преку кои банки ќе тече обесштетувањето